Hanna Öberg får Bragdguldet: ”Känns jättehäftigt”

Sport Artikeln publicerades
Foto: Anders Wiklund/TT

Ett sensationellt OS-guld i Pyeongchang

Och Svenska Dagbladets bragdguld på det.

– Jag vet inte om man kan få ett så mycket finare pris, säger Hanna Öberg, 2018 års bragdmedaljör.

Skidskytten Hanna Öberg får 2018 års Bragdguld.

– Det är jättestort. Det är ett jättefint pris, jag vet inte om man kan få ett mycket finare pris för det jag har gjort. Det känns verkligen jättehäftigt, säger Hanna Öberg, med en blombukett i famnen, i en tv-intervju med Svenska Dagbladet från slovenska Pokljuka, där det svenska skidskyttelaget befinner sig för världscupstävlingar.

– Det är lite svårt att greppa. Det är ett jättestort och fint pris och att jag ska få det… Det är ungefär lika häftigt som att vinna OS-guld nästan.

Den 22-åriga skidskytten gick från okänd till känd på några timmar för den svenska idrottspubliken när hon sensationellt vann OS-guld på vinter-OS i Pyeongchang tidigare i år.

– Det var en helt perfekt dag för mig. Jag gjorde ett perfekt lopp. Jag har aldrig åkt så fort och jag har bara skjutit så bra vid ett enda tillfälle förut. Det loppet med OS-guldet var verkligen något extra för mig, säger Öberg när hon minns tillbaka till den där dagen i Sydkorea.

Förutom det individuella guldet i distans så var även Öberg en bidragande orsak till OS-silvret i stafetten.

Just laginsatsen är något hon framhäver i sin bragdintervju.

– Jag tror att det (laget) betyder nästan allt. Att vi som lag kunde prestera så himla bra. Det här är inte bara mitt pris utan det är hela landslagets. Utan dem hade jag inte kunnat ta det här OS-guldet.

Nu kan hon alltså även addera Bragdguldet till sin prissamling.

Den senaste medaljen på hennes meritlista är dock långt ifrån lika överraskande som OS-medaljerna, då hennes namn var ett av de flitigt förekommande i förhandstipsen inför juryns tillkännagivande.

Ett annat namn som det spekulerades kring var stavhopparen Armand Duplantis, som tog EM-guld i stavhopp och klarade drömgränsen sex meter i somras.

Svenska Dagbladets Anders Linblad, sekreterare i juryn, medger att valet inte var lätt.

– Det var ganska tufft. Vi höll på ganska länge, säger Lindblad.

Priset delas ut på Idrottsgalan i Globen den 21 januari.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.