Han ser framtiden i Detroit

Sport 2014-05-27

Det har spekulerats fram och tillbaka. Nu har Jonas Jerebko bestämt sig – det blir ett år till i Detroit Pistons.– Jag känner att jag kan mycket bättre än vad jag fick chansen att visa den gångna säsongen, säger Jerebko till BT.

NBA-säsongen 2013/14 blev inte vad Jonas Jerebko förväntat sig.

Precis som säsongen innan dess.

– Först ville inte Lawrence (Frank, coach) ge mig chansen riktigt. När han fick lämna hände samma sak med Mo (Cheeks, efterträdare). Jag spelade som mest 25 minuter i en match, tror jag. Det snittade jag i varje match för några säsonger sedan, så det kan jag inte vara nöjd med.

Ändå har han nu tagit beslut att utnyttja det fjärde och sista året på sitt nuvarande kontrakt med Detroit Pistons. Trots att han har fram till 1 juli på sig att bestämma sig.

– Jag har redan bestämt mig. Jag har ett år kvar i Detroit, och jag kör på. Det är en väldigt viktig sommar och säsong som väntar nu.

När bestämde du dig?

– Nästan direkt efter säsongen. Jag vet att jag kan göra det bättre än vad jag visade förra säsongen. Jag räknar med att nästa blir betydligt bättre.

Jerebko hade kunnat bryta kontraktet med Detroit Pistons nu och bli en så kallad "free agent" för att förhandla med andra klubbar. Då hade han dock gått miste om de 4,5 miljoner dollar – motsvarande nästan 30 miljoner kronor i dagens valutakurs – som är kvar på hans avtal.

På söndag flyger Jerebko tillbaka till USA, efter en månads semester på hemmaplan – bortsett från tio dagar i Maldiverna – och direkt väntar ett möte med nye coachen, Stan van Gundy.

– Vi ska sätta oss och gå igenom en del saker. Hur ser han på mig? Vad vill han? Vilken sorts spelare tycker han att jag ska vara? Vad ska jag jobba extra mycket på? Det ska bli kul att snacka lite.

Hur reagerade du när van Gundy presenterades som coach?

– Det blev väldigt positiva reaktioner. Jag kommer ihåg honom från när han coachade Orlando och det är en rutinerad coach som har varit i ligan lång tid. Jag har alltid snackat med honom när vi mötts, och jag vet att han gillar min speltid.

Intervjun sker i Kinnahallens cafeteria. Utanför de stängda dörrarna sitter förväntansfulla barn och ungdomar från Marbo Basket som strax ska få träffa sin stora idol – och få signerade NBA-produkter från Marksonen.

– Det är kul att vara tillbaka i Kinnahallen, här har jag spenderat många timmar. Jag ser tillbaka på mig själv i deras skor, och tänker att jag hade tyckt det var roligt om man kunnat få t-shirts, sockar och planscher från duktiga spelare då.

Jonas Jerebko finns inte med i den EM-kvaltrupp som ska försöka ta Sverige till nästa sommars Europamästerskap i Ukraina. I en BT-intervju 2 april förklarade han sitt beslut. Han menar att det kommer att medföra bättre möjligheter att komma så bra förberedd som möjligt inför nästa säsong.

– Ibland måste man tänka på sig själv. Min förra säsong var mentalt tuff och nästa blir väldigt viktig – om ett år står jag utan klubb. Nu får jag chansen att verkligen bygga upp min kropp och komma så bra förberedd som möjligt inför säsongen.

Han fortsätter:

– Någon påstod att mitt beslut hade att göra med valet av Vedran Bosnic som förbundskapten, men det ligger ingen sanning i. Förbundet kunde ha anställt Phil Jackson, jag hade ändå tagit det här beslutet, säger Jerebko.

Hörde sig förbundet för kring dina åsikter om Bosnic innan han anställdes som förbundskapten?

– Nja. Det finns kompetent folk på förbundet, så jag ville inte lägga mig i det. De tog rätt beslut, jag gillar Vedran väldigt mycket. Och jag har inte stängt dörren till landslaget, bara den här sommaren.

När vi ändå är inne på svensk basket, hur bra koll har du på Borås framfart i ligan?

– Jag följer dem ganska väl. När de slog rekordet med 22 raka segrar hade jag bra koll, och i slutspelet försökte jag också att hänga med. Det är kul att det går bra för Borås och att det kommer mycket folk till hallen.

På frågan om han redan nu vet huruvida han en gång hoppas avsluta karriären i svenska ligan eller inte, skrattar Jerebko.

– Det där känns väldigt långt bort, tidsmässigt. Jag ser absolut inte att jag måste spela i Sverige, men kanske ångrar jag mig när jag blir äldre. Vi får se, jag har inte ställt den frågan till mig själv än.BT:s riktlinjer för nätkommentarer:

För att kunna kommentera måste du ha ett användarkonto hos Disqus, vars verktyg för kommentarer används på bt.se.

bt.se tillämpar eftermoderering av läsarkommentarerna. Det innebär att den som skriver en kommentar får den publicerad i det närmaste omedelbart, men att kommentaren senare kan komma att modereras bort om den inte lever upp till nedanstående riktlinjer.

Det innebär också att vid publiceringen är det den som skrivit kommentaren som är juridiskt ansvarig för dess innehåll och därmed kan bli anmäld för exempelvis förtal. Efter modereringen är det ansvarig utgivare på Borås Tidning som bär det juridiska ansvaret.

Riktlinjer:

Vi har högt i tak.

Vi har en tillåtande grundinställning.

Vi vill att användarna ska komma till tals.

Men…

Vi tillåter inte läsarkommentarer i samband med rättsrelaterade artiklar.

Vi publicerar inte läsarkommentarer där någon anklagas för brottslighet.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppenbara osanningar.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppenbara faktafel.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med synpunkter eller åsikter som inte är relevanta för den diskuterade artikeln.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med främlingsfientligt innehåll.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppgifter som vi av etiska skäl undvikit att publicera i den diskuterade artikeln.

Vi publicerar inte personangrepp.

Vi kan publicera länkar till andra webbplatser, men de ska vara relevanta för den diskuterade artikeln.

Vi rättar inte grammatiska fel, stavningsfel, meningsbyggnadsfel mm i läsarkommentarerna.

Och...

Tonen ska vara korrekt och respektfull. Vi publicerar inte kommentarer som har en negativ inverkan på samtalsklimatet.

Disqus


huvudnyheter just nu

Mark vände och tog viktig seger

Sport [Uppdaterad i går 16:19]

Live-published photos and videos via Shootitlive


I halvtid låg Mark under med fyra poäng hemma mot Visby Ladies. Det kunde ha varit betydligt större siffror. Gästerna sprang ifrån till 19–36 ett par minuter in i den andra perioden.
Men Mark kunde svara – rejält. Tillslut skrevs resultatsiffrorna till 81-75. Jasmine Thomas slutade på 24 poäng och blev stor matchhjälte.


Sportchef

Har du tips eller frågor? Hör av dig!

Victor Fridén
victor.friden@bt.se
Telefon: 033-700 07 75Sport

BT-sporten på Twitter


Mest läst på BT-sporten


Mest läst på bt.se


Borås

TV: Butiken avspärrad efter pistolrånet i stan

Vid 20.30-tiden, cirka en timme efter pistolrånet, var det lugnt vid platsen.

 

Tjänstgörande webbredaktör

Vet du någonting som vi borde skriva om? Tipsa mig direkt!

Niclas Liljenby
niclas.liljenby@bt.se
Telefon: 033-700 07 12


Kalendern

Vad händer i Sjuhärad?

Kalendern är sjuhäradsbornas anslagstavla på bt.se. Här kan kan du läsa om eller lägga in aktuella arrangemang.
Obs! Kalendern är till för föreningar och icke-kommersiella arrangemang.

Stefan Eklund, chefredaktör

Om den svenska bristen på statsmannaskap:

"Så nä, jag svarade min finlandssvenske kollega nekande. Jag ser inga statsmannatalanger i svensk politik för närvarande. Inga alls. Ingenstans."

Lena Kvist, kulturchef

Om årets Augustpris:

"Grattis till Augustpriset, Kristina Sandberg! Det är välförtjänt."

Lars Näslund, politisk redaktör

Om att Borås politiker måste sätta sig ner och prata:

"Men kanske är det så att drygt tre månaders pajkastande var nödvändiga för att komma till julbo... förlåt, förhandlingsbordet."

Jan Hansson, sportkrönikör

Om pengar i sportvärlden:

"I de stora fotbollscuperna badar klubbarna i (tv-)pengar. I andra sporter kan det kosta mycket att delta."

Nyheter

Webb-tv

På bt.se/webbtv hittar du inslag om nyheter, sport, nöje och mycket mer.

Blogg

Här är BT:s bloggare

En ledarredaktion, en elfsborgare, en basketjunkie, två joggare som utmanar varandra, en näringslivsredaktör, BT:s fotografer och en designguru...
Välkommen till BT:s värld av bloggare!

Nyheter

Gilla bt.se på Facebook

Du vet väl om att du kan följa stora delar av vårt nyhetsflöde från Sjuhärad, Sverige och världen direkt på Facebook? Gör som 5 900 andra och klicka på "Gilla"-knappen nedan!


Läsvärt

Föreningsguiden

Föreningsguiden är den nya tjänsten som ersätter Inför. Tjänsten är för föreningar i Mark och Kind, som gör det möjligt för föreningslivet att uppdatera och informera medlemmar och allmänheten om vad som händer.

Nyheter

Följ BT på Twitter