Gustavssons revansch i premiärkrossen

Fotboll Artikeln publicerades
Daniel Gustavsson jublar efter ett av sina två mål mot Kalmar FF: ”En mycket bra start på säsongen. Tre poäng, många mål – och personligen väldigt skönt att sätta dit två”, säger han.
Foto:Patric Sˆderstrˆm/TT
Daniel Gustavsson jublar efter ett av sina två mål mot Kalmar FF: ”En mycket bra start på säsongen. Tre poäng, många mål – och personligen väldigt skönt att sätta dit två”, säger han.

I somras värvades Daniel Gustavsson, 26, till Elfsborg som potentiell poängkung.

På måndagen visade han varför – och klev in i huvudrollen när Kalmar premiärkrossades med 5–1.

– Hösten var tung, men nu känns det bra i både huvud och kropp, säger tvåmålsskytten.

1–5 lyser på resultattavlan på Guldfågeln Arena.

Läktarna gapar tomma, men i Elfsborgs omklädningsrum är stämningen på topp. Musikvolymen där inne är hög – och skratten många.

Daniel Gustavsson står utanför och försöker sätta ord på känslorna efter att ha gjort två mål i Kalmarkrossen.

– En mycket bra start på säsongen. Tre poäng, många mål – och personligen väldigt skönt att sätta dit två.

När han i somras värvades från Örebro till Elfsborg var det med ett epitet som poängspelare – men under hösten i den gulsvarta tröjan lyste såväl mål som målgivande passningar med sin frånvaro. På elva matcher blev det bara ett mål från Elfsborgs nummer sju.

– Det var tungt när jag sammanfattade hösten, men jag intalade mig själv att det var en anpassningsperiod till ett nytt lag, och att jag skulle använda vintern till att komma helt rätt förberedd inför den här säsongen, säger Gustavsson.

Den planen ser ut att ha lyckats. Under försäsongen har Gustavsson imponerat – och på måndagskvällen gjorde han alltså två mål mot Kalmar.

– Det har gått bra i träningsmatcher och svenska cupen, men det är ju skillnad på det och allsvenskan. Därför var det ett skönt besked att göra mål nu också. Det ger självförtroende och en bra känsla i huvud och kropp.

Efter Kalmars ledningsmål på straff tidigt i den andra halvleken kvitterade Per Frick på nick efter ett precist inlägg från Adam Lundqvist, innan Daniel Gustavsson gav Elfsborg ledningen i den 65:e minuten.

När han tolv minuter senare satte 1–4-målet var det på ett snarlikt sätt. Skillnaden var att hans första mål assisterades av Issam Jebali – det andra av Alex Dyer.

– Jag satte fart i djupled, fick perfekta bollar att jobba med, kom fri med målvakten och valde att peta den i sidled för att få till en förflyttning på målvakten innan jag sköt.

Ett lyckorecept – två gånger om.

– Vi som har sett Daniels försäsong är inte förvånade över hans insats i dag, det har sett väldigt bra ut och han har oerhörda kvalitéer, säger Elfsborgs manager Magnus Haglund.

Hur ser du på insatsen?

– En bra insats, där vi visade oerhörd moral vid vändningen från underläge till seger. Vi fick i gång våra offensiva spelare väldigt bra i andra halvlek och vann stort i en match som var jämn, säger Haglund.

Per Frick gjorde en stark insats som toppforward. Han stångades mycket med Kalmars mittback Viktor Elm – och tog ledningen i den interna kampen när han nickade in 1–1-målet i just en sådan duell.

– När man möter så stora och duellstarka spelare gäller det att chansa lite, så när jag såg att Adam skulle pensla in ett inlägg stack jag mot första ytan, och det gjorde att jag kom före Elm, säger Frick.

Inlägget var perfekt – nicken likaså.

Det satte tonen för Elfsborgs vändning – som slutade i att Boråsklubben gjorde fem mål på bortaplan i allsvenskan för första gången sedan 2 september 1976, enligt statistikfenomenet Gracenote.