Annons

André Myhrer tog guld i slalom

André Myhrer, 35, blev Sveriges andra olympiska mästare i slalom i Pyeongchang när han tog hem guldet före schweizaren Ramon Zenhäusern.
– Det är helt sjukt. Jag har inte riktigt landat i det här. Jag har varit så fokuserad hela dagen och laddat, säger André Myhrer till Kanal 5.
Alpint • Publicerad 22 februari 2018
Sveriges André Myhrer fick sitt guld.
Sveriges André Myhrer fick sitt guld.Foto: Pontus Lundahl/TT

André Myhrer tog guld i slalom i OS och adderade till ett OS-brons han tog redan 2014.

– OS-guld är sjukt, det har varit min dröm i hela mitt liv.

Annons

Myhrer verkar trivas extra bra när det är OS-tävlingar. Redan 2006 i Turin var Myhrer fyra, tre år senare tog han brons och 2014 i Sotji hade han medalj på gång men åkte ur i andra åket.

Myhrer körde näst sist av toppåkarna i det andra åket och såg en grön resultatskylt som symboliserade en förstaplats när han kom i mål.

– Jag var jätteglad så klart att ha en etta när jag kom ner. Kändes som jag hade lite strul i övre delen av banan och att jag behövde lägga på ett kol. Men jag försökte åka så bra det gick, säger Myhrer till Kanal 5.

– Någonstans var det det här som var det stora målet och den stora chansen.

Därmed har Sverige tagit hem båda OS-gulden i slalom tack vare veteranerna Myhrer och Frida Hansdotter.

Guldmedaljören André Myhrer jublar när segern är klar.
Guldmedaljören André Myhrer jublar när segern är klar.Foto: Pontus Lundahl/TT

Hansdotter följde andra åket i Sweden Arena i Pyeongchang.

– Han har haft en fantastisk karriär hittills. Att få toppa det med ett OS-guld... det är knappt att man kan sätta ord på det. Om någon är värd det så är det Andre, sade Hansdotter.

Tidigare har Ingemar Stenmark 1980 och Anja Pärson 2006 tagit OS-guld i slalom för Sverige.

Bergsjökillen Myhrer låg tvåa, 21 hundradelar bakom norrmannen Henrik Kristoffersen efter det första åket.

– Jag ska försöka titta uppåt och jaga honom, sade Myhrer mellan åken och visade att ett nytt brons eller ett silver inte var något mål.

Annons

Ett suveränt andraåk satte press på Kristoffersen som körde ut tidigt andra åket och en jublande Myhrer kunde börja fira ett efterlängtat guld i målfållan.

– Det är jätteroligt, fantastiskt. jag har följt honom i alla år sedan Turin. Att äntligen få detta, han är verkligen värd det hundra procent, säger kung Carl Gustaf till TT:s utsända efter att ha fått bevittna sitt första OS-guld sedan ankomsten till Pyeongchang.

Långe Ramon Zenhäusern, Schweiz, åkte upp sig från nionde till silvret, 34 hundradelar bakom Myhrer, och Michael Matt, Österrike, tog brons efter att ha legat tolva efter det första.

Orutinerade Kristoffer Jakobsen överraskade med startnummer 35:a i första åket åka in på en tionde plats i första och avancerade till sjunde plats. blev sjua och Mattias Hargin 19.

Storfavoriten Marcel Hirscher körde ur i första åket. Det var österrikarens första uråkning i slalom på två år.

KB/TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons