Linköping hade vunnit åtta av de nio senaste hemmamatcherna.
Men det självförtroendet verkade inte spela ett dugg mot mardrömsmotståndaren nummer ett.
Frölunda tog sin fjärde raka seger mot LHC i höst med 2–0 – och 14–3 totalt.
Ishockey • Publicerad 19 december 2017
LINKÖPING 20171219Frölundaspelare glada efter 0-2 målet av Pontus Widerström under tisdagens ishockeymatch i SHL mellan Linköping HC och Frölunda HC i Saab arena.Foto: Stefan Jerrevång/TT

Guldkandidaten Frölunda har haft en ganska svajig höst med nästan lika mycket berg och dal-bana som i hemstadens kända nöjesfält.

Men mot Linköping verkar göteborgarna trivas alldeles utmärkt.

Inför tisdagens drabbning hade man tre raka segrar mot östgötarna med totalt förkrossande 12–3 i målskillnad.

3–2 borta, samt 4–0 och 5–1 i egna arenan.

Och det började precis som det slutade senast – med ett mäktigt tryck av gästerna.

Jacob Johansson svarade för några vassa räddningar och dessutom sköt Joel Lundqvist i stolpen.

LHC fick bättre fart och hade frilägen för Daniel Olsson Trkulja, samt vassa chanser av både Andrew Gordon och Chad Billins.

Men Johan Gustafsson agerade väldigt stabilt i kassen.

Efter ett tungt skott av Johan Nyberg rakade Max Friberg in pucken i öppen bur efter 15.20 minuter av mittakten – hans tredje fullträff i höst.

– Vi tar inte vara på våra chanser, måste bli effektivare. Det behöver gå ännu mer rakt på mål och mer trafik framför deras målvakt, menade hemmaforwarden Emil Sylvegård i en arenaintervju.

Linköping skapade flera jättelägen i den sista perioden – inte minst genom Nick Sörensen. Men Johan Gustafsson radade upp parader av högsta klass.

Mitt i Linköpings press och ineffektivitet kontrade gästerna in 2–0. Efter ett par returer smällde Pontus Widerström upp pucken i nättaket.

Östgötarna tog ut sin målvakt nästan fyra minuter före slutsignalen – och öste på ordentligt framåt.

Men det var helt omöjligt att passera burväktare Gustafsson.

Vinsten var Frölundas tredje raka och laget passerar därmed LHC i tabellen upp på femte plats med en match mindre spelad.