Första landskampen på Borås Arena

Fotboll Artikeln publicerades
I slutet av oktober kan boråsarna få se Kosovare Asslani och resten av damlandslaget på Borås Arena.
Foto:Björn Larsson Rosvall/TT
I slutet av oktober kan boråsarna få se Kosovare Asslani och resten av damlandslaget på Borås Arena.

Borås ser ut att få Sveriges VM-kvalmatch mot Ungern i slutet av oktober. Det är den första damlandskampen i staden sedan 1993.

– Jag tror att det skulle var betydelsefullt och viktigt att visa boråsarna hur bra damfotbollen faktiskt är, säger Ida Legnemark (V), ordförande i fritids- och folkhälsonämnden.

Förfrågan kommer från Svenska fotbollförbundet, som vill att VM-kvalmatchen mot Ungern den 24 oktober arrangeras på Borås Arena. Det skulle i så fall bli den första damlandskampen i Borås på 24 år och den första landskampen någonsin på arenan.

Ärendet har varit uppe i fritids- och folkhälsonämndens presidium som nu lägger fram en ansökan om ett utökat kommunalt driftbidrag på 300 000 kronor för att täcka en eventuell förlust.

Arrangemanget kostar cirka 400 000 kronor. Det är bland annat utgifter för kost och logi för spelare, ledare och domare, men också för säkerhet och för att täcka över alla reklamskyltar på arenan.

SvFF betalar 100 000 i hyresersättning. Därutöver får fritids- och folkhälsonämnden hälften av de eventuella biljettintäkter som överstiger 320 000 kronor. Om man räknar med ett biljettpris på 200 kronor skulle det krävas 4 600 sålda biljetter för att det ska gå runt.

– VI vill att barn- och ungdomar ska kunna se matchen och ser hellre att det kommer 6-7 000 som betalar lite mindre, säger förvaltningschef Tommy Jingfors.

Ida Legnemark vill inte spekulera om publiksiffror men hoppas att matchen ska locka många.

– Damfotbollen drar ju ett stort medialt intresse numera och jag hoppas att många ska tycka att det här är ett roligt evenemang att gå på. Förhoppningsvis är det många sponsorer och andra som får upp ögonen för hur bra och högkvalitativ damfotbollen faktiskt är, säger hon och tillägger:

– Sen är vi glada för att ha fått in Elfsborg som en viktig samarbetspartner, som ska sköta själva matcharrangemanget. Det är dags för klubben att steppa upp och ta ansvar för damfotbollen.

Ärendet ska upp i fritids- och folkhälsonämnden på tisdag och därefter går det vidare till kommunstyrelsen för beslut måndag den 4 september.

Landslagschefen Marika Domanski Lyfors vill inte föregå det formella beslutet, men säger att förbundet vill lägga ut vissa matcher per år på andra städer än Göteborg, och att man hoppas att det ska lösa sig med Borås.

– Det har varit väldigt positivt att få spela matcher runt om i landet några gånger per år, även om vi trivs väldigt bra i Göteborg. Vi har bra publiksiffror och ett otroligt stöd i Göteborg, men vill att fler i landet ska få ta del av det. Det har varit lyckosamt de gånger vi spelat i andra städer, säger hon.

Hur ser du på att spela VM-kval på konstgräs?

– Det är inget konstigt alls, de flesta av våra spelare är vana vid konstgräs, och jag vet att Peter Gerhardsson (ny förbundskapten) tycker om det för att man kan få upp speltempot på det viset.

Ida Legnemark tror också att landskampen skulle kunna stärka Borås rykte som evenemangsstad.

– Förhoppningsvis kan det leda till att man ser Borås Arena som ett alternativ för landskamper även framöver.

Fakta

Damlandskamper i Borås

17/8 1974 Sverige-Finland, 1-0

11/7 1976 Sverige-Danmark 0-1, NM

26/9 1981 Sverige-Holland 7-0

26/10 1988 Sverige-Danmark 1-1, EM-kvartsfinal

9/10 1991 Sverige-Holland 3-1

17/5 1992 Sverige-Spanien1-1, EM-kval

20/9 1992 Sverige-Irland 10-0, EM-kval

13/10 1992 Sverige-Danmark 1-2, EM-kvartsfinal

1/6 1993 Sverige-Norge 4-2

22/9 1993 Sverige-Tyskland 3-2

Visa mer...