Förbundet där munkavle gäller

Sport Artikeln publicerades
Landslagschefen Lars Richt tyckte att det var respektlöst av damlandslaget att bråka dagens före herrarnas avgörande playoffmatch.
Foto: Jonas Ekströmer/TT
Landslagschefen Lars Richt tyckte att det var respektlöst av damlandslaget att bråka dagens före herrarnas avgörande playoffmatch.

Vi närmar oss det stora midvintermörkret och i vissa hus råder det tystnad antingen det är tomtarnas julafton eller ej.

Så är det till exempel på Svenska fotbollförbundets högkvarter i Solna. Där är det munkavle på

Man borde kanske inte så här dagarna efter den stora euforin på San Siro, där Janne Anderssons gäng visade att ett väl fungerande lag kan trumfa en elva med större stjärnor och Andreas Granqvist grät sig rätt in i många svenska hjärtan. Det råder ju VM-yra och många har börjat räkna på vad det skulle kosta att uppleva mästerskapet live eller kanske köpa en större tv.

Det är väl nästan lite ofint att påminna om korruptionsanklagelserna i samband med att Ryssland vann budgivningen. Eller att Sepp Blatter vägrade att diskutera en flytt, när kritikerna lyfte frågor som rasism, homofobi och annekteringen av Krim. Den förre Fifa-ordföranden har för övrigt fått en personlig VM-inbjudan av kamrat Putin. Tjänster och gentjänster ni vet. Det är så det fungerar i den moderna fotbollen.

Det kan med all säkerhet bli en fantastisk fotbollsfest nästa sommar om man bara ser till det som kommer att hända på planen i grupp- och slutspel. Det brukar det bli.

Och mästerskapet är dessutom en extremt värdefull produkt, som generar enorma intäkter till Fifa, tv-bolagen och förbunden. Sveriges VM-plats ger minst 80 miljoner kronor. Går man vidare från gruppspelet ger det ytterligare 30 miljoner och ett VM-guld är värt närmare 320 miljoner.

Det var väl därför den avgående landslagschefen Lars Richt blev så upprörd när det dagen före herrarnas avgörande playoffmatch blev känt att damlandslaget planerade att bojkotta Fotbollsgalan och eventuellt stå över landskampen mot Frankrike den 27 november. ”Respektlöst”, sade Richt. ”Timingen är absolut fel och tokig”, sade förbundets generalsekreterare Håkan Sjöstrand.

Svenska Fotbollförbundet samlar cirka tretusen fotbollsföreningar med totalt en miljon medlemmar. Det är toppen av en folkrörelse och inte ett aktiebolag.
Marcus Rohdén firar VM-biljetten på San Siro.
Foto: Antonio Calanni
Marcus Rohdén firar VM-biljetten på San Siro.

Nu gick det ju bra ändå. Herrarna spelade 0-0 i Milano och damerna avblåste bojkotten efter att ha fått till stånd ett nytt avtal med förbundet. Vad det avtalet är värt vet vi inte – för det är hemligt och spelarna är bundna av sekretess. Det är helt i linje med den tysthetskultur som numera råder inom fotbollen, men det rimmar illa med den öppenhet som idrottsrörelsen säger sig stå bakom.

Svenska Fotbollförbundet samlar cirka tretusen fotbollsföreningar med totalt en miljon medlemmar. Det är toppen av en folkrörelse och inte ett aktiebolag.

Oavsett vad man tycker i sakfrågan, som gäller vilken ersättning damspelarna får när de representerar Sverige, borde vi väl kunna enas om att transparens är bra och att mörkläggning är dåligt. Oavsett om det gäller Fifa eller Svenska fotbollförbundet.

Eller så gör vi som vi brukar, hukar och sjunger med: Tipp tapp, tipp tapp, tippe, tippe tipp tapp, tipp, tipp, tapp.

fakta

Imorgon testas OS-formen

Hanna Falk visade fin form på fem kilometer fristil i går och slutade tvåa i skidpremiären i Gällivare. Imorgon väntar den klassiska sprinten och banan sägs påminna om den i Pyeongchang, där UIF-stjärnan drömmer om att ta medalj.

Det får bli en förmiddag framför tv:n. Prologen börjar 9.00, kvartsfinalerna 11.40.

Visa mer...