Borås blev utklassat i Uppsala

Bortamatchen i Uppsala blev en sportslig mardröm för Borås Basket. Bottenlaget Uppsala var totalt överlägset och vann med 86–71 – siffror som kunde ha varit mycket större om inte hemmalaget slagit av på takten på slutet.
BASKET • Publicerad 12 januari 2018

Borås Basket gjorde en av årets allra sämsta insatser och åkte på en blytung storförlust borta mot tidigare tabellsjuan Uppsala.

Underläget var så stort som 30 poäng i början av sista perioden. Till slut föll Borås dock ”bara” med 15 poäng – 86–71.

Förra gången lagen möttes ledde Borås serien, och Uppsala låg sist. Efter kvällens match skiljer bara två placeringar i tabellen, där Borås är fyra på åtta segrar och Uppsala sexa på sex segrar.

Här är vår matchrapportering från start:

Inför matchen: Tabellfyran Borås Borås är i Uppsala för möte med sjuan Uppsala. Lagen har vunnit varsin inbördes match hittills under säsongen. Borås kommer återigen till spel utan viktiga pointguarden Nimrod Hilliard IV, som fått bakslag när det gäller hans knäskada.

Första perioden: 30–16

Det här var ingen rolig period för Borås. Uppsala inledde med att göra periodens fem första poäng. Borås svarade genom att göra de nästföljande fem. Sedan bröts trenden genom att hemmalaget gjorde åtta raka, något Borås inte kunde svara på.

Efter 4.50 var det 18–8 och Henrik Svensson tvingades till matchens första timeout. Av Uppsalas poäng hade Lukas Friberg gjort nio – alltså ett fler än hela Borås lag. Samtliga Fribergs poäng hade kommit på trepoängsskott.

Svenssons timeout stoppade blödningen något. Men hemmalaget kunde ändå dra ifrån med ytterligare fyra poäng under periodens andra halva. Det var tolv poängs skillnad vid 22–10 och växte alltså ända till 14 med 23 sekunder kvar, sedan Jakob Siguardarson dömts för en avsiktlig foul.

Just Sigurdarson har för övrigt gjort hälften av Borås poäng, alltså åtta. I Uppsala står Friberg kvar på nio. Viktor Gaddefors har gjort sju och Axel Nordström sex.

Andra perioden: 18–15, totalt 48–31.

Redan 13 sekunder in i perioden nådde hemmalagets ledning upp i dubbla siffrorna, 32–16. Och det minskade inte. För Uppsalaspelarna kunde flera gånger springa rakt igenom Boråsförsvaret.

Det var helt enkelt utklassning. Efter att Rhys Carter gjort en layup utbrast Basketsveriges kommentator så här om Boråsförsvaret: ”Det är ju vidöppet”

Efter 3.28 var det 40–19 – alltså 21 poängs hemmaledning. Där lyckades Borås äntligen få ordning i försvaret. Uppsalas nästa poäng kom först efter 6.16 – och var Lukas Fribergs fjärde trea. Den betydde 43–25 och ledde till ny Boråstimeout. Borås hade alltså gjort sex raka poäng innan Fribergs trea, och jämnat ut lite.

Halvleken slutade ändå med 17 poängs hemmaledning – vilket förstås är en jättemissräkning för Borås mot ett bottenlag.

Uppsala har varit bättre på det mesta den första halvleken. Glädjeämnet i Borås var Emil Lundstedt som på sina 6.54 faktiskt hade +2 i plus/minus. Ingen annan boråsare har plussiffror där. Lundstedt satte Borås tre första poäng i den andra perioden, och assisterade till nästa Boråspoäng.

Bästa poänggörare, Uppsala: Friberg 12, Nordström 10, Gaddefors och Richard Eriksson 7 vardera. Borås: Sigurdarson 10, Andreas Person 7.

Tredje perioden: 23–12, totalt 73–43.

Överkörningen av Borås fortsatte efter en jämn start. Uppsala satte periodens första tvåa till 50–31. Sedan stod lagen för varannan tvåa fram till 54–35. Borås hade väldiga problem med att få stopp på hemmastjärnan Viktor Gaddefors.

Första laget att få till en poängsvit var Uppsala, när man gick till 57–35 – alltså en 22-poängsledning.

Efter 5.41 hade hemmaledningen vuxit till 23 poäng, 62–39. Då tog Henrik Svensson andra halvlekens första timeout.

Den gav inte önskad effekt. Utan redan efter 8.17 tvingades Svensson till sin andra timeout i halvleken. Då var det 68–41 – 27 poängs hemmaledning, och Borås försvarsspel var obefintligt.

Fjärde perioden: 15–28, slut 86–71.

Plågan fortsatte för Borås. Efter 42 sekunder var underläget mot bottenlaget Uppsala uppe i 30 poäng, 73–43.

Därifrån gjorde Borås fem raka poäng – vilket fick hemmacoachen Kevin Gaines att ta sin första timeout i matchen. Då återstod 6.54 och ställningen var 73–48.

På slutet var matchen rätt avslagen. Uppsala släppte in sina bänkspelare och Borås kunde jobba sig närmare och hyfsa till siffrorna något. Borås vann sista perioden med 28–15 och förlust stannade vid 15 poäng till slut, 86–71.

Bästa poängplockare, Borås: Marin Mornar 14, Sigurdarson 12 samt Fredrik Andersson och Andreas Person 10 vardera.

I Uppsala gjorde Gaddefors 20, Nordström 14 samt Lukas Friberg och Anes Zekovic 12.