Södertälje var klassen bättre än Borås

Borås Basket hade en jobbig lördag i Täljehallen. Hemmalaget drog sakta men säkert ifrån till en solklar 14-poängsseger, 82–68.
BASKET • Publicerad 16 december 2017

Trots att Simon Gunnarsson gjorde en double-double, alltså tvåsiffrigt både vad gäller poäng (12) och returer (11) var Boråslaget aldrig riktigt nära.

Södertälje ledde nästan från start till mål, och kändes som det klart starkare laget. Resultatet innebär att Södertälje har 2–0 i matcher mot Borås och därmed också passerar i tabellen. Så här var matchutvecklingen:

Första perioden: 20–17

Borås kommer återigen till spel utan ordinarie pointguarden Nimrod Hilliard IV. Däremot gör Södertäljes stjärnspelare Tobias Borg comeback.

Den första perioden var nämn, och lagen turades om att ha ledningen.

Andra perioden: 18–15, totalt 38–32.

Borås inledde piggt och var en poäng bakom både vid 20–19 och 22–21. Sedan följde en drygt 2,5 minuter lång period utan Boråspoäng. Där gick gästerna ifrån till matchens hittills största ledning – fem poäng vid 26–21.

Det var poängfattigt, och Borås skaffade sig kontakt när Andreas Person sänkte en trea till 28–26. Då återstod 3.49 av perioden, och hemmalaget tog timeout.

Timeouten gav positiv effekt för Södertälje, som gjorde fem raka poäng efter den. Efter 7.23 och ställningen 33–26 var det i stället Borås och Henrik Svensson som tog timeout.

Som mest ledde Södertälje med nio poäng vid 35–26. Borås klarade av att minska avståndet lite på slutet, men det har varit hemmalagets halvlek. Det märks i anfallsspelet att Borås saknar sin offensiva kreatör i Hilliard.

Poängbäst hos Borås är Simon Gunnarsson med tio, närmast före Marin Mornar på åtta. Tillsammans med Brett Bisping är även Gunnarsson bästa returtagare med fem.

Noterbart i Borås är att centern Jyles Smith inte har spelat alls under den första halvleken.

Tredje perioden: 22–17, totalt 60–49.

Södertälje fortsatte att undan för undan öka sitt försprång.

I inledningen, vid 38–34 var Borås bara fyra poäng bakom. Man höll kontakten till 42–37, sedan gjorde hemmalaget fem raka poäng och skaffade sig en tvåsiffrig marginal.

Under en period varierade hemmaledningen mellan sju och tio poäng. Men när fem snabba hemmapoäng i näst sista minuten ledde till tolvpoängsförsprång kände sig Henrik Svensson tvungen att ta timeout.

Hemmaledningen växte ändå till 14 poäng vid 60–46, vilket såg ut att bli ställningen efter perioden. Ludvig Johansson satte dock en trea från högerhörnet på buzzern, och fixade lite kontakt.

Fjärde perioden: 22–19, slut 82–68.

Efter 2.20 reducerade Jakob Siguardarson underläget till tio poäng via att sätta två straffkast till 65–55. Det var islänningens blott tredje och fjärde poäng i matchen. Borås hade behövt få fler poäng från sin storskytt.

Däremot har hemmalagets storskytt Toni Bizaca visat att han fortfarande kan skjuta. Kroaten är 8/10 från golvet och är matchens bästa poänggörare med totalt 20. Han fixade den tvåan som betydde 70–56 efter 3.47. En tvåa som ledde till ny timeout från Henrik Svensson.

Den hjälpte föga, utan hemmalaget hade ganska lätt att göra poäng i sina anfall.

När Svensson tog sin sista timeout efter 6.40 var underläget rekordstora 15 poäng, 78–63, och matchen kändes vunnen för hemmalaget.

Den känslan förstärktes när det blev 80–63 direkt efter timeouten. Till slut blev det alltså 82–68.

I Borås blev Marin Mornar bästa poängplockare med 20. Fredrik Andersson och Simon Gunnarsson gjorde tolv vardera. Gunnarsson var bästa returtagare med elva, närmast före Brett Bisping med tio.

Hos Södertälje gjorde Martin Pahlmblad 21 poäng och Bizaca 20. Ingen hemmaspelare hade tvåsiffrigt antal returer.