Borås föll i Nässjö efter dubbla förlängningar

BASKET Artikeln publicerades
Välfyllt i Nässjö sporthall när Borås Basket är på besök.
Foto: Johan Rydén
Välfyllt i Nässjö sporthall när Borås Basket är på besök.

Matchen i SBL mellan KFUM Nässjö och Borås Basket gick till två förlängningsperioder. Dramat slutade med seger för smålänningarna med 97–92.

Här är vår rapportering från start:

Inför matchen: Som BT kunde berätta i morse finns inte Borås poängkung Nimrod Hilliard IV med i laguppställningen.

Det låg ett lätt lager av pudersnö på marken utanför Nässjös lilla sporthall vid uppkast. Inne i hallen var det välfyllt, men inte helt fullsatt. Hemmalaget kommer bland annat att ha hjälp i försvarsspelet av fyra trumslagare.

Första perioden: 11–14

Det var en poängfattig period där det bara stod 11–10 till hemmalaget efter sju minuter.

I BT:s längre införartikel berättades om Borås blockkung Marin Mornar.

Med minuten kvar av perioden visade kroaten Nässjöpubliken sina färdigheter genom en klockren block vid egen korg, följt av ett långt tvåpoängsskott på motsatt planhalva.

Det skottet fastställde periodsiffrorna till 14–11 till Borås. Fredrik Andersson är gästernas bästa poängplockare med fem. Mornar är näst bäst med fyra.

Andra perioden: 19–21, totalt 30–35.

Borås inledde perioden bra och gjorde periodens sju första poäng fram till en tiopoängsledning vid 11–21. Men Nässjö jobbade sig in i perioden och tog sig allt närmare. Efter 8.13 var bortaledningen bara en poäng, 27–28.

Borås lyckades dock utöka med fyra poäng under de två sista minuterna, bland annat efter att Marin Mornar tippat i en retur på buzzern.

Jakob Sigurdarson är bästa poängplockare i Borås med tio. Mornar näst bäst med åtta.

Lite oroande för Boråslaget är att centern Jyles Smith har lyckats dra på sig tre fouls på bara fem minuters speltid.

Tredje perioden: 26–22, total 56–57.

Borås gick tidigt till en åttapoängsledning, 31–39. Men Nässjö sköt sig ikapp och efter 4.15 sänkte hemmalaget en trea till ledning 44–43. Sedan växlade ledningen mellan lagen ett tag. Bland annat satte Simon Gunnarsson en viktig trea till Boråsledning 52–51.

Och på slutet gjorde först Nässjös nyförvärv Devin Gilligan 56–54 på en trea, sedan kontrade Jakob Sigurdarson och fixade Boråsledning inför sista tio minuterna.

Sigarudarson bär Boråslaget, och har gjort 21 poäng. Näst bästa poängplockare i Borås är Mornar med tio.

Fjärde perioden: 15–14, totalt 71–71.

Perioden startade jämnt. Men efter en trea från Thomas Tshikaya och två straffar från Mantas Griskenas kunde hemmalaget gå upp till 63–59 efter 3,03 – hemmalagets största ledning. Då tog Boråscoachen Henrik Svensson timeout.

Efter den satte han in Jyles Smith som stod på fyra fouls. Det tog inte många sekunder innan han var outfoulad.

Sedan följde två täta minuter med bara två poäng, de gjordes av Borås till 63–61. Däremot drog hemmalagets nyförvärv Devin Gilligan på sig ett par fouls. När han fick sin fjärde (efter 5.15) var det hemmalagets tur att ta timeout.

Vid 63–62 drog Simon Gunnarsson på sig en foul som bedömdes som osportslig. Nässjö gjorde fyra poäng på det anfallet och gick till sin största ledning så långt, 67–62.

Vid 69–64 satte först Sigurdarson en tuff trea till 69–67, sedan stod Mornar för en block i Nässjös nästa anfall. När Brett Bisping kämpade i en tvåa efter 9.12 var det oavgjort igen – och Nässjös tur att ta timeout.

När Nässjö återigen tog timeout visade klockan 9.46 och Andreas Person hade givit Borås ledningen med 71–69.

Med 4,3 sekunder kvar drog just Person på sig sin tredje foul, och Nässjös Sango Niang fick två straffkast. Han satte båda, och det var oavgjort igen. Borås tog förstås timeout.

Jakob Sigurdarson fick ta det sista skottet, men det var ett svårt skott – och det blev 71–71 och minst fem minuters förlängning.

Förlängning, period 1: 8–8, totalt 79–79.

Nässjös pointguard Sango Niang rivstartade förlängningen med två tvåpoängare och gav hemmalaget en fyrpoängsledning, 75–71.

Och efter ett bolltapp efter två minuter kunde Jonathan Peleg göra 77–71 – Borås var i gungning. Henrik Svensson tog förstås timeout.

Andreas Person gav Borås kontakt, och efter 3,48 var Borås plötsligt ikapp igen, 77–77.

Då klev Niang fram igen och satte en tvåa. Nässjö i ledning 79–77 in i slutminuten. Sigurdarson kvitterade från strafflinjen. Och det blev ytterligare en förlängning.

Förlängning, period 2: 18–13. Nässjö–Borås slutar 97–92.

Matchen går alltså in i sin andra förlängningsperiod. Hos Borås är alltså Smith utfoulad. Gästerna har ingen annan på fler än tre fouls. I hemmalaget står både Jonathan Peleg och Devin Gilligan på fyra.

Det blev återigen rivstart från hemmalaget. Den här gången genom en trea från Angelo Griffis efter bara ett par sekunder.

Borås reducerade dock, och i anfallet efter fick Dusan Sisic sin fjärde foul. Och när Sango Niang lade i 86–83 fick även han sin fjärde foul. Brett Bisping satte straffarna fram till 86–85.

Niang gjorde 88–85. Då kontrade Simon Gunnarsson med en blytung trea till kvittering.

Men Gunnarsson drog på sig två fouls på kort tid, vilket gav hemmalaget läge att göra fem poäng. Hemmaledning 93–88 in i slutminuten.

Och när Angelo Griffis drog i en trea till 96–90 lyfte taket i den lilla sporthallen i Nässjö. Då var det bara 29,6 sekunder kvar.