Mark föll tungt mot Visby Ladies

Mark Basket förlorade hemmamatchen mot Visby Ladies med 78–62. Nedan kan du se bilder från matchen och följa hur matchen utvecklades.
BASKET • Publicerad 3 december 2017
Mark föll tungt mot Visby Ladies.
Mark föll tungt mot Visby Ladies.Foto: Anders Robertsson

Visby ryckte i den tredje perioden och tog en viktig seger i Kinnahallen. Resultatet innebär att Mark Basket tappar kontakten med Visby i tabellen, och det blir alltmer tydligt att Marks huvudmål den här säsongen kommer att vara att sluta topp åtta och således undvika kval.

Här saknas innehåll

Här är rapporteringen från start:

Inför matchen: Lagen möttes förra helgen på Gotland, då vann Visby med sju poäng.

Första perioden: 15–15.

Sara Gunnarsson kom in efter två minuter och inledde matchen lysande. Hon gjorde fem poäng redan under sina första 1,5 minuter på planen och tog hemmalaget till ledning 7–4.

Mark hade sedan ledningen ett tag. Men hemmalaget hade det kämpigt med Visbys snabba kontringsspel. Och efter drygt halva perioden kunde gästerna skaffa sig en trepoängsledning, 11–14.

Periodens sista fyra minuter blev poängfattiga. Janee Thompson gjorde fyra poäng för Mark och såg till att det var helt jämnt efter tio minuter.

Thompson är poängbäst i hemmalaget med 6. Gunnarsson näst bäst med 5. Hos Visby har Rashida Timbilla och Brandy Montgomery gjort 6 poäng vardera. Det är 9–8 i returer till Mark.

Andra perioden: 18–20, totalt 33–35.

Jämn start där Mark störde gästerna genom att bryta några av Visbys snabba och långa uppspel.

Men så fick först Visby 2+1 på ett sådant långt uppspel. Strax efter sänkte gästerna sin första trea för dagen, och plötsligt hade gästerna matchens största ledning, 21–27. Matchklockan visade 4,16 i andra perioden och Robin Sandberg tog sin första timeout.

Strax efter tog Visby timeout. Efter den satte Mark hög press, vilket överraskade gästerna, och ledde till att Erica Iderstål fick två öppna trepoängslägen – och satte båda. Plötsligt var det 31–29 till hemmalaget.

Hemmaledningen blev kortvarig. Visby vände snabbt till 31–33, ett resultat som stod sig i flera minuter, och fortfarande var ställningen när Mark tog sin andra timeout i halvleken, med 50,7 sekunder till pausfika.

Det blev två poäng åt vardera håll i slutsekunderna. I paus är Thompson och Alexis Hyder bästa poängplockare i hemmalaget med tio vardera.

Hos gästerna har Brandy Montgomery gjort elva poäng och Nicky Gilday tio. Noterbart att det är 7–2 i offensiva returer till hemmalaget.

Tredje perioden: 14–22, totalt 47–57.

Även i den andra halvleken gick det fort när Visby ställde om. Vid 37–41 hade Erica Iderstål ett trepoängsskott för 40–41. Bollen tog ett varv runt ringen, och ut. Sekunder efter var det 37–43. Och strax efter även 37–46 – största ledningen i matchen.

Visby har även fått till lite distansskytte i den här perioden. Efter att bara ha sänkt en trea i hela den första halvleken fick man i två under de första fem minuterna i den här perioden. Däremot har Iderstål tappat flytet.

Nici Gilday drog i sin tredje trea för perioden precis innan slutsignalen. Därmed har gästerna tio poängs ledning inför slutperioden. Tung uppförsbacke för Mark.

Det som möjligen kan oroa för gästerna är att både både Montgomery och Regina Palushna står på tre fouls.

Fjärde perioden: 15–20, slut 62–78.

Mark startade perioden piggt, och krympte underläget till fem poäng när Alexis Hyder var ute och sköt en lång trea till 54–59. Och Hyder fortsatte att imponera. Hon tog retur och fixade en tvåa plus bonuskast efter 2,55 vid 56–61. Det var Gilday som drog på sig sin tredje foul. Hyder missade straffkastet efter att Visby tagit timeout.

Marks anfallsspel har handlat väldigt mycket om solo från Janee Thompson. Det har inte gått speciellt bra. Hon är 5/15 på tvåorna och 0/4 på trepoängsskotten efter fyra minuter i slutperioden.

Coach Robin Sandberg visade imponerande spänst efter 4,06 när han hoppade upp och tog loss en boll som fastnat i ringen.

Mark lyckades hålla Visby på 63 poäng rätt länge. Det var 60–63 och hemmalaget hade flera lägen att komma ikapp. Men fyra snabba bortapoäng i den sjunde minuten gjorde det till 60–67, och Robin Sandberg tog timeout efter 7,35.

Strax efter fick Montgomery sin fjärde foul. Men det spelade ingen större roll för matchutgången. För när Rashida Timbilla satte en 2+1 med 70 sekunder kvar var det 60–70 – och avgjort.