Borås Basket bröt Norrköpings svit

19.04 startade matchen mellan Borås Basket och Norrköping Dolphins i herrarnas basketliga, SBL.
BASKET • Publicerad 9 februari 2018
Nimrod Hilliard IV
Nimrod Hilliard IVFoto: Lars-Åke Green

Norrköping kom till Boråshallen med tio raka segrar. Borås hade däremot varit väldigt ojämnt på sistone.

Men den här fredagskvällen uppträdde boråsarna väldigt stabilt. Och när slutsignalen ljöd var östgötarnas segersvit bruten, och hemmalaget fick stående ovationer.

Borås vann med 65–57, framför allt som en följd av uppoffrande försvarsspel.

Även om Andreas Person blev bäste poängplockare var försvarsspelarna Simon Gunnarsson, Jyles Smith och Brett Bisping hemmalagets största matchhjältar.

Här nedan är vår matchrapportering, period för period.

Inför matchen: Tabelltvåan Norrköping kommer till Boråshallen med stort självförtroende och tio raka segrar. Senast lagen möttes i Borås var det dock tabellfyran Borås som drog längsta strået.

Här saknas innehåll

Första perioden: 18–8

Det var sannolikt Borås bästa period den här säsongen. Man höll glödheta Norrköping på åtta poäng.

Norrköping inledde starkt, och centerstjärnan Joakim Kjellbom dunkade i matchens första poäng redan efter 15 sekunder. Gästerna hade sedan kommandot under de första minuterna.

Men från det att Norrköping gjorde 6–4 efter 2.43 höll Borås nollan i fem minuter och 20 sekunder. Man gjorde dessutom nio poäng framåt, och kopplade ett tidigt grepp, 13–6.

Avståndet ökades lite till fram till periodpaus, 18–8, efter att hemmalaget bland annat vunnit returtagningen med 16–10. Framför allt vann man de offensiva returerna med 7–1.

Noterbart också att de 18 poäng var utspridda på åtta olika spelare. Ingen Boråsspelare stod på fler än tre poäng. Hos Norrköping hade Kjellbom gjort sex av de åtta poängen.

Andra perioden: 18–16, totalt 34–26.

Matchen fortsatte att präglas av stabilt försvarsspel, framför allt från Borås. Det dröjde 1.45 innan periodens första poäng kom – en trea från gästernas Mikael Lindquist.

Men Borås lät sig inte störas av det. Efter 3.08, när gästernas coach Adnan Chuk tog matchens första timeout, var det 24–12 i hemmafavör. Då hade Borås alltså gjort 20–6 på matchens senaste tio minuter.

Timeouten gav inte önskat resultat, utan efter 5.49 var det dags för Chuk att bryta spelet igen. Då hade Borås dagens största ledning, 29–16 och två straffkast. De satte Marin Mornar efter timeouten till 31–16.

Därifrån blev det fyra raka Norrköpingspoäng, och med 6.40 på matchklockan och 31–20 på resultattavlan var det dags för Henrik Svenssons första timeout för dagen.

Den hjälpte föga, för på slutet kunde Norrköping smita närmare. Halvleken slutade som den började – med en dunk från Joakim Kjellbom. Den sista betydde 34–26 – och att Norrköping dels hade krympt underläget till åtta poäng, dels vunnit perioden med 18–16.

Bästa poängplockare i paus är Nimrod Hilliard IV i Borås med åtta poäng medan Kjellbom är uppe i 16 för Norrköping.

Tredje perioden: 13–13, totalt 47–39.

Det blev en poängfattig period som hade två olika ansikten. Borås startade starkt och gjorde 9–0 första 3,5 minuterna. Då var hemmaledningen uppe i 43–26 – alltså 17 poäng.

Följande fyra minuter var det gästerna som hade kommandot. Med 2.30 kvar hade de minskat underläget till nio poäng, 45–36.

Och efter 8.06 när Tim Schüberg satte en trea till 45–39 kände sig Henrik Svensson tvungen att ta sin första timeout i den andra halvleken. De sista minuterna blev det bara två poäng. De gjordes av hemmalaget vilket innebar att Borås hade en ledning med åtta poäng med sig in i slutperioden.

Hemmaledningen när det gäller de offensiva returerna var större än så, 19–5. I Borås står både Simon Gunnarsson och Brett Bisping på tvåsiffrigt antal returer. Kjellbom är förstås Norrköpings bäste, även här. Han står på tolv.

Fjärde perioden: 18–18, Borås–Norrköping slutade 65–57.

In i slutperioden har Borås Fredrik Andersson på fyra fouls. Norrköping hade ingen på fyra inför periodstart. Men i periodens två första minuter kom både Nils Johansson och Tim Schüberg upp i fyra.

De första tre minuterna varierade hemmaledningen mellan fem och åtta poäng. Efter 3.22 sänkte Mikael Lindquist en trea till 50–46 – vilket var det närmaste Norrköping varit sedan matchinledningen.

Borås kontrade dock med fyra raka poäng, och efter 4.08 tog Norrköping timeout. Då stod det 54–46 på resultattavlan.

Precis mitt i perioden kom även Jyles Smith upp i fyra fouls. Jobbigt läge, då amerikanen gjort en av sina bättre matcher i Boråslinnet. Strax efter blev Tim Schüberg första man att bli utfoulad.

Smith blev inte jättepåverkad av sitt foulläge utan tog tre fina offensiva returer just efter sin fjärde foul. När coach Svensson tog sin andra timeout i den andra halvleken var det fortsatt åtta poängs hemmaledning, 58–50. Av matchen återstod 2.22.

Med drygt 1.30 kvar och 58–52 tappade Brett Bisping bollen i offensiv position. När Smith försökte stoppa kontringen fick han sin femte foul. Dessutom blev det poäng på båda Norrköpings efterföljande straffar.

Med 90 sekunder kvar var hemmaledningen nere i fyra poäng.

Norrköping hann att missa en chans att reducera underläget ytterligare innan gästerna kände sig tvingade att ta sin sista timeout. Då var det 45 sekunder kvar och Andreas Person hade just sänkt två straffar till 60–54.

Gästerna kom aldrig närmare än så, utan det blev hemmaseger. Norrköpings svit är bruten.

I Borås blev Andreas Person bäste poängplockare med 15. Näst flest poäng gjorde Jakob Siguardarson med 12. I returtagningen noterades Brett Bisping (14), Simon Gunnarsson (11) och Jyles Smith (10) för tvåsiffrigt.

Hos Norrköping gjorde Kjellbom 21 poäng och tog tolv returer.