Borås sänktes av Uppsalas treor

Serieledande Borås föll hemma mot tabellsjuan Uppsala med 82–79. Gästernas vassa trepoängsskytte fällde avgörandet.
BASKET • Publicerad 16 november 2017

Här saknas innehåll

Inför matchen:

Borås Basket har visat fin form på sistone och leder basketligan med sex segrar och en förlust. Uppsala har motsatt facit, en seger och sex förluster.

I Borås saknas långtidsskadade duon John Brändmark och Daniel Thuresson. I övrigt är det en frisk trupp.

Första perioden: 25–24

Uppsala inledde en svängig period bra och tog en tidig ledning med 7–4. Då fick Borås ordning på försvarsspelet och gjorde nio raka poäng till 13–7. Som mest ledde Borås med 15–8. Då gjorde gästerna sju raka poäng och kvitterade.

Vid 19–20 var det bortaledning igen. I övrigt var det Borås som hade ledningen fram till periodslut. Jyles Smith bästa poängplockare i hemmalaget med 8 poäng.

Andra perioden: 17–25, totalt 42–49

En period där Uppsala sköt fantastiskt bra. Trots att man inte gjorde poäng i det blåfärgade området under korgen förrän med åtta sekunder kvar vann man perioden klart. Det berodde på skyttet, där man är 50-procentiga på treorna efter halva matchen.

Borås gjorde periodens två första poäng. Sedan satte Uppsala två treor på kort tid och gick till ledning med 30–27 efter 1.57. Då tog hemmacoachen Henrik Svensson sin första timeout för kvällen.

Uppsala fortsatte dock att skjuta väldigt bra från trepoängslinjen. Laget gjorde alla sina poäng under de första 6.11 i perioden på treor – närmare bestämt sju stycken. Det ledde till den största bortaledningen hittills, 36–45 – och ny timeout från hemmalaget.

Eftersom Uppsala sänkte tre treor i den första perioden hade man alltså gjort 30 av sina 45 första poäng på distansskott.

Borås däremot hade inget flyt i anfallsspelet. Bara elva poäng på periodens åtta första minuter. När Nimrod Hilliard reducerade till 38–45 efter 8.51 var det ändå Uppsalas tur att ta timeout.

I halvtid var det 42–49 sedan Uppsala alltså gjort 21 poäng på treor, två från strafflinjen och till slut även satt en tvåpoängare.

Bästa poängplockare i paus, Borås: Nimrod Hilliard IV 11 och Jyles Smith 10. Uppsala: Rhys Carter 10 samt både Viktor Gaddefors och Axel Nordström på 8.

Tredje perioden: 16–14, totalt 58–63

Perioden startade poängfattigt. Borås spelade bra försvar under egen korg, men det gjorde även Uppsala. Och när gästerna sänkte sin elfte trea var det bortaledning med nio poäng igen, 44–53.

Efter fyra minuter var det 4–4 i perioden, totalt 46–53. Uppsala hade tre spelare på tre fouls, Manos Nakos, Lukas Friberg och Tobias Skyttevall. Ingen Boråsspelare hade fler än två. Fast efter 5.05 fick Jyles Smith sin tredje, det innebar även att Borås kom upp i lagfoul i perioden.

I en fortsatt försvarsinriktad period var Borås lite mer effektivt i mittenskedet, och tog sig upp i 52–55.

När Marin Mornar dunkade i 54–57 tog gästerna timeout. Då stod matchklockan på 7.35.

Efter timeouten gick Uppsala ut och gjorde det de gjort bäst i den här matchen – sänkte treor. Två på cirka 25 sekunder ledde till att bortledningen plötsligt återigen hade vuxit till nio poäng, 54–63. Då (efter 8.22) var Henrik Svensson snabb på att ta timeout.

Borås knappade in lite till på slutet. Inför de sista tio minuterna är det bortaledning med fem poäng. Dock har man foulnöd på Skyttevall, som drog på sig sin fjärde på slutet.

Bästa poängplockare, Borås: Hilliard 15, Jakob Sigurdarson 12. Uppsala: Carter och Nordström, båda 13.

Fjärde perioden: 21–19. Totalt: 79–82.

Borås inledde perioden med en tvåa och krympte bortaledningen till tre poäng. Gissa vad som hände? Jodå, Uppsala sänkte återigen två snabba treor och drog ifrån till 60–69. Därmed var Uppsala 15/28 på treorna efter 32 minuter.

Och när Viktor Gaddefors foulades när han gjorde poäng kunde landslagsspelaren öka bortaledningen till rekordstora tolv poäng, 60–72. Matchklockan visade 2.28 och Borås tog sin andra timeout i den andra halvleken. Serieledarna var i gungning.

Men då klev hemmalagets pointguard Nimrod Hilliard IV fram och storspelade. Under 3,5 minuter gjorde han själv sex poäng och hade lysande assist till ytterligare fem poäng. Plötsligt var det 71–74 och kontakt igen. Och Uppsala tvingades ta timeout efter 5.56.

Uppsala noterades för lagfoul redan efter 6.22. I det läget hade man en spelare på fyra fouls och ytterligare fyra på tre.

Och med matchklockan på 6.58 kvitterade Borås till 74–74 på en trea. Självklart var det glödhete Hilliard som sänkte den.

Men slarv av Borås gjorde att Uppsala först kunde gå upp i en ny trepoängsledning, 74–77. Kvitteringen kom på en trea från hörnet av Andreas Person. För assisten stod förstås Hilliard.

Sedan var Hilliard olycklig när han drog på sig en foul och gav Axel Nordström ett bonuskast, som bortalagets stjärna sänkte till 77–80. Då återstod 18 sekunder. Det rycket skulle bli avgörande. På slutsignal sköt Jakob Sigurdarson en trea för kvittering. Men han sköt i obalans och skottet var aldrig nära att gå i.

Uppsala skrällde i Boråshallen.

Bästa poängplockare blev Nimrod Hilliard i hemmalaget med 26 poäng. Viktor Gaddefors gjorde 21 för Uppsala.