Borås Basket utan chans i Europaspelet

Borås föll med förkrossande 78–61 hemma mot ungerska Körmend i kvalet mot Fiba Europe Cup. Här har vi följt matchen i text och bild.
BASKET • Publicerad 21 september 2017

Inför matchen:

Borås startade med följande spelare: Jonathan Person, Andreas Person, Fredrik Andersson, Jyles Smith och Brett Bisping.

Det var mycket glest på läktarna i Boråshallen vid första uppkast, bara kring 500 åskådare.

Första perioden: 15–21

Bisping gjorde Borås första poäng på ett trepoängsskott. Det betydde 3–2 och hemmaledning. Men det var enda gången i matchen som Borås hade ledningen.

Under resten av den första perioden hade hemmalaget det tufft både i anfall och försvar. Ungrarna dominerade under korgarna och drog ifrån poäng för poäng. Som mest var man uppe i åtta, bland annat vid 10–18. Men då gjorde Borås fyra snabba poäng och fick kontakt.

Efter tio minuter var det ändå ungersk ledning med sex poäng. Det var även 13–8 till gästerna i returer. Borås bästa poängplockare var Bisping med 6. Noterbart även att debuterande Marboprodukten Ludvig Johansson stod för ett energiladdat inhopp där han tog en retur och hade en fin assist.

Andra perioden: 13–22, totalt: 28–43

Inledningsvis fortsatte trenden från den första perioden. Ungrarna gled alltså ifrån alltmer – något som gladde deras sju man starka hejaklack. Efter 3.45 var det nio poängs underläge. Då sänkte Emil Lundstedt en trea och fick ungrarna att ta timeout.

Borås hade dock fått lite flyt och man fortsatte att krympa avståndet efter timeouten. Vid 25–29 hade Bisping ett kanonläge nära korgen att göra 27–29. I stället var det 25–33 efter 6,33 – och kände sig Boråscoachen Henrik Svensson tvungen att ta timeout.

Efter timeouten kom Körmend för första gången upp i en tiopoängsledning, 25–35. Och vid 27–37 tog Svensson sin andra timeout i halvleken.

Men det blev inte bättre. Tvärtom var slutminuten av den andra perioden Borås sämsta i matchen. Körmend kunde göra sex lätta poäng fram till sextonpoängsledning, 27–43. I slutsekunderna satte Marin Mornar ett straffkast och reducerae bortaledningen till 15 poäng.

Det hindrar inte att det har varit utklassning i den första halvleken. Ungrarna är bättre på i princip allt. De enda åskådarna i Boråshallen som har kul är de sju ungerska supportrarna.

Borås bästa poänggörare i paus: Bisping 6, Andreas Person 5 samt Mornar och Jonathan Person på 4 vardera.

Tredje perioden: 17–23, totalt: 45–66

Fredrik Andersson gav Borås en bra start på perioden genom att sätta en tvåa plus ett bonuskast. Men strax efter fick lagkaptenen sin tredje foul, vilket gjorde att han fick sätta sig på bänken. Och efter 2,20 hamnde även Smith i samma foulnöd.

Körmend fortsatte att äga planen och när Henrik Svensson tog timeout efter 3,18 var bortalagets ledning uppe i 18 poäng, 34–52.

Hemmalagets underläge växte till 34–56 innan man gjorde nästa poäng. Vid 24 poängs underläge fick Ludvig Johansson göra sitt andra inhopp. Återigen visade han vilja och energi och hjälpte till att minska avståndet något.

Efter tre perioder är Johansson den enda Boråsspelare som har plussiffra (+1) i plus/minus.

Bisping är fortsatt bästa poänggörare med 12, närmast före Andreas Person med 9.

Noterbart är att Borås har sänkt 13 procent av sina trepoängsförsök, medan gästerna har sänkt 44 procent. Orsaken till den jätteskillnaden är att Borås nästan aldrig får skjuta ostört, medan gästerna oftast står helt ensamma vid linjen.

Fjärde perioden: 16–12, slut 61–78.

Lagkapten Fredrik Andersson kom in från start i perioden och tog sig upp på +1 i plus/minus. Vad värre var att han snabbt drog på sig sin fjärde och femte foul och därmed fick lämna matchen. Han blev utfoulad efter en speltid av 13,43.

Borås fick ändå en bra start poängmässigt sett. Efter 3,42 var det 51–69 och Körmends coach kände sig tvungen att ta timeout.

Det gav fem snabba bortapoäng till 51–74, och hemma-timeout. I det läget var Borås nere på 10 procent på trepoängsskotten.

Timeouten gav inget resultat. Borås lyckades inte få i skotten. Det blev därför ny hemma-timeout efter 6,32 och ställningen 51–76. Som mest var Borås under med 27 poäng – 51–78.

Men under de tre sista minuterna gjorde hemmalaget 10–0 och förskönade förlustsiffrorna något.

Andreas Person blev bästa poänggörare i Borås med 15, närmast följd av Brett Bisping på 14 och Jaylen Smith på 6.

Smith tog 12 returer, vilket han var bäst med, närmast före Bisping på 9.

Noterbart är att Borås vann de offensiva returerna med 20–10. Det hjälpte dock föga då ungrarna sköt enormt mycket bättre. Det är retur i Ungern nästa vecka. Sett till dagens match finns det inget som tyder på att Borås skulle kunna vända det här på bortaplan.