Borås föll inför storpublik

Borås föll i toppmötet i SBL hemma mot serieledande BC Luleå med 69–62.
BASKET • Publicerad 28 december 2017 • Uppdaterad 29 december 2017

Matchen spelades i en välfylld Boråshallen. Det var kö utanför hallen med 20 minuter till matchstart, och till slut noterades säsongens högsta publiksiffra i form av 1904.

Här är matchrapporteringen från start:

Inför matchen: För femte matchen i rad kommer Borås till spel utan sin stjärnguard Nimrod Hilliard IV. Innan Hilliard blev knäskadad ledde Borås serien. Men under amerikanens skadefrånvaro har det bara blivit en seger på fyra matcher.

Nu är det gästande Luleå som toppar tabellen. Och det kommer man att göra även efter matchen, oavsett hur den slutar. Luleå har nämligen två segrar upp på Borås.

I lagens inledande möte i SBL den 30 oktober vann Borås med 87–79, vilket är Luleås enda hemmaförlust den här säsongen. Så räkna med att gästerna är revanschsugna i kväll.

Första perioden: 21–21.

Matchupptakten var jämn, med litet grepp för gästerna. Greppet var inte större än att Borås ledde med 3–2, 5–4 och 10–9. Jakob Sigurdarson inledde starkt och stod för sex av Borås första tio poäng. Anton Saks var lika framträdande hos gästerna, han gjorde sex av Luleås 13 första poäng.

Det fortsatte att vara jämnt och tätt perioden ut. Luleå hade som mest fyra poängs ledning, medan Borås som mest var loss med två poäng vid 19–17.

Utöver Siguardarson på sex poäng har Andreas Person gjort fem i Borås. Hos gästerna står Quinton Upshur på åtta poäng och Saks på sex.

Andra perioden: 13–11, totalt 34–32.

Perioden inleddes med 80 poänglösa sekunder. Sedan fick Simon Gunnarsson satte Simon Gunnarsson ett straffkast efter att ha först ha haft tre eller fyra skottförsök.

Efter 2.15 jublade hemmapubliken lite extra. Då stoppade nämligen Borås ett femte bortaanfall på rad, vilket innebär milkshake på biljetterna. Nio sekunder senare med 22–21 på resultattavlan tog gästerna matchens första timeout.

Den försvarsinriktade och poängfattiga basketen fortsatte. Efter en tredjedel av perioden var det fortfarande bara 1–0. Det dröjde till 3.57 innan Saks sänkte gästernas första poäng, en trea till 22–24. En dryg minut senare gjorde Denzel Andersson 22–26.

Och när Henrik Svensson tog sin första timeout för matchen visade matchklockan 5.27 i andra perioden. Och på den tiden hade Borås bara sänkt ett straffkast. Alltså inte ett enda spelmål på drygt halva perioden.

Åtta sekunder efter timeouten bröt Marin Mornar hemmalagets måltorka med en tvåa. Sedan följde två minuter med mer poängrikt spel, där Luleå hela tiden hade ledningen. Men när Jakob Sigurdarson sänkte två av tre straffar efter 7.38 kvitterade han till 30–30. Och 23 sekunder senare var det hemmaledning igen, 32–30, efter två straffar från Persson.

När Persson även kontrade in 34–30 med 1.17 kvar av perioden var det dags för Peter Öqvist att ta sin andra timeout. Det var Perssons tionde och elfte poäng, en notering han är bäst i matchen med.

Direkt efter timeouten tvingade Ludvig Johansson fram ett tillbakaspel från Daniel Hansson, vilket framkallade jättejubel hos såväl publik, Johansson själv som hemmacoachen Henrik Svensson.

Det var dock gästerna som fick sista ordet i perioden. På slutsignal sänkte Brandon Rozzell en tvåpoängare till 34–32.

Poängmässigt är alltså Persson bäst med elva, närmast följd av Sigurdarson på åtta. Hos gästerna har Saks gjort nio och Upshur åtta.

Noterbart är att det bara är 11–9 till Luleå i returer under egen korg, medan Borås har 16–2 under sin korg. Utifrån de siffrorna borde det har varit en betydligt större hemmaledning i paus.

Tredje perioden: 12–19, totalt 46–51

Luleå inledde perioden med att kvittera till 34–34. Gästerna gjorde även 34–37 innan något dråpligt inträffade. Tre Boråsspelare slogs om samma retur under egen korg. Följden blev att alla föll, och bollen gick till en något överraskad Anton Saks, som enkelt kunde lägga i 34–39.

Efter 2.49 kände hemmacoachen Henrik Svensson sig tvungen att att ta timeout. Då var det 2–9 i perioden och totalt 36–41, och gästerna hade haft lite väl lätt att göra poäng.

Efter en tredjedel av perioden ropade speakern ut publiksiffran till 1904, några hundra färre än vad undertecknad hade gissat.

Noterbart här att båda lagen har två spelare på tre fouls. I Borås är det Simon Gunnarsson och Marin Mornar. I Luleå Denzel Andersson och Tim Kearney. Efter 4.37 gjorde Jyles Smith nämnda fyra spelare sällskap. Och strax efter även Quinton Upshur.

Borås kunde inte dominera returtagningen lika mycket som i den första halvleken. En annan skillnad är att Luleå sänker fler skott efter paus.

Vid 40–45, efter 6.32 blev Denzel Andersson förste man till fyra fouls. Drygt en minut senare gick Adam Rönnqvist på korgen och satte sina första två poäng i matchen, och gästerna var åtta poäng upp – 40–48. Det var matchens största ledning så långt.

Borås åt sig nästan ikapp. Det var 46–48 efter att Marin Mornar haft 30 fantastiska sekunder där han blockade, satte en trea och tog en defensiv retur.

Adam Rönnqvist tystade hemmapubliken med en trea, vilket gjorde det till 46–51 efter 30 minuter. Fredrik Andersson dunkade i bollen vid slutsignal, men dunken bedömdes komma efter slutsignalen, vilket nog var ett riktigt domslut.

Saks 13, Sigurdarson 12 och Persson 11 är matchens tre bästa poänggörare.

Fjärde perioden: 16–18, totalt 62–69

In i perioden har Luleå en ledning på fem poäng, men man har också två man på fyra fouls – Andersson och Kearney.

I början varierade bortaledningen mellan fyra och sju poäng. Borås hade lite kontakt vid 51–55, men då sänkte Rozzell en trea och gav gästerna lite andrum igen.

Efter 4.13 gick Andreas Person på korgen. Han satte en tvåa, blev foulad av Denzel Andersson och sänkte bonuskastet. 54–58, och Andersson var utfoulad.

I anfallet efter var det Brice Massamba som blev foulad när han satte en tvåa. Luleåcentern gjorde 54–61 och Marin Mornar blev första boråsare på fyra fouls. Just 54–61 var ställningen med fem minuter kvar av perioden.

Med 5.28 spelade tog Henrik Svensson sin andra timeout i halvleken. Det var då fortsatt underläge med sju poäng. Det kunde dock varit nio, men en tvåa från Anton Saks dömdes bort av skäl jag inte uppfattade.

Strax efter timeouten blev det dock nio poängs bortaledning, 54–63 – Luleå hade kopplat segergreppet.

Niopoängsledningen stod sig till nästa hemmatimeout. Den kom efter 8.41 vid 58–67.

Efter den gjorde Borås ett litet ryck och med 44 sekunder kvar var det 62–67, och det var Luleås tur att ta timeout.

Borås fick en chans när Simon Gunnarsson tog en retur under egen kort med 21 sekunder kvar. Hans passning hamnade dock på läktaren, och i anfallet efter kunde Brice Massamba dunka i slutsiffrorna 62–69.

Det varit avgörande i matchen var offensiven. I perioder hade Borås haft väldiga problem att göra poäng. I och för sig hade Luleå också sådana perioder, fast inte lika många och långa.

Defensivt gjorde Borås en bra match. Som minst tidigare under säsongen hade Luleå gjort 79 poäng – det var mot Borås förra gången. Nu höll alltså Borås serieledarna på 69 poäng.

Avsaknaden av Nimrod Hilliard är stor i Boråslaget. Nu blev Person och Sigurdarson poängbäst med 16 vardera. I Luleå slutade Rozzell på 14 och Saks på 13. Saks var för övrigt 100-procentigt i sitt skytte, både från golvet och från strafflinjen.