Annons

Flera anmälningar mot idrottssajt

För att logga in på välbesökta idrottssajten Laget.se krävs numera att man registrerar fulltaligt personnummer.
Sport • Publicerad 18 juni 2012
Fotbollsföreningar runt om i landet är missnöjda med att barnens personnummer ligger synliga på sajten laget.se. Mossens BK (bilden) är en av föreningarna som anmält sidan.
Fotbollsföreningar runt om i landet är missnöjda med att barnens personnummer ligger synliga på sajten laget.se. Mossens BK (bilden) är en av föreningarna som anmält sidan.Foto: Björn Larsson Rosvall/Scanpix

Flera har anmält detta, rädda för att känslig information om unga används på fel sätt, och anmälningarna har fått Datainspektionen att inleda en granskning.

En halv miljon i veckan besöker Laget.se som samlar många av landets klubbsidor. När sajten gjordes om ändrades också inloggning och registrering.

Annons

TT har tagit del av anmälningarna från Borlänge, Örebro, Huddinge, Stockholm och Göteborg som vittnar om oro kring att lämna ut barns personnummer.

– Vi gjorde bedömningen att det här behöver vi titta på, säger juristen Malin Fredholm på Datainspektionen.

En av anmälarna är Mossens BK i Göteborg. Med sina runt 500 medlemmar, används Laget.se för extern men också intern information till föräldrar kring spelarnas träning och matcher.

– Vi är nöjda med funktionerna. Men blev förvånade när den nya uppdateringen kom och det krävdes personnummer från alla, säger Nicklas Kartengren, ordförande och tränare i klubben.

– Vi är annars väldigt restriktiva med sånt. Nu ska vi plötsligt lämna ut allas personnummer till Laget.se, det känns konstigt, säger han.

Paus i registrering

På planen nedanför höghusen passas bollen mellan sommarlovslediga spelare. Trots nya medlemmar i samband med sommarträningen blir det nu en paus i registreringen på Laget.se.

– Vi vill se vad Datainspektionen kommer fram till, säger Nicklas Kartengren.

Alla kan inte se allt, men en person med behörighet för en klubbs hemsida kan se alla medlemmars personnummer. Via numret kan han eller hon också få reda på var en person spelar, enligt Laget.se:s vd Mikael Blix som säger att sajten inte sprider personnumren vidare, eller tjänar något på det.

– Det är för klubbarnas skull, tack vare detta kan de bygga upp medlemsregister.

Annons

Har eget register

Men medlemsregister via Laget.se vill inte Mossens BK ha, i stället har klubben ett eget, just för att föräldrar till spelande barn ska kunna lita på att personnummer hanteras på rätt sätt, enligt Nicklas Kartengren.

Register eller inte. I nuläget måste medlemmar som vill logga in på sin klubbsida på Laget.se först ha sitt personnummer registrerat där, eftersom sajten till stor del är byggd kring siffrorna. Något som kan ändras om Datainspektionen anser att det är integritetskränkande.

– Då får vi se till att bygga om de delarna, säger Mikael Blix.

Jonas Ekelund
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons