Annons

”Finns spelare i Elfsborg som vi håller koll på”

När Elfsborg sparkar igång allsvenskan på måndagskvällen sitter Peter Wettergren på Borås Arenas läktare.
– Det finns spelare i både Elfsborg och Hammarby som vi håller koll på, säger den assisterande förbundskaptenen.
Fotboll • Publicerad 1 april 2019
Peter Wettergren gästar det senaste avsnittet av podcasten BT Fotboll. Här intervjuas han av BT:s fotbollskrönikör Oskar Pålsson.
Peter Wettergren gästar det senaste avsnittet av podcasten BT Fotboll. Här intervjuas han av BT:s fotbollskrönikör Oskar Pålsson.Foto: Lars-Åke Green

Annons

Wettergren gästade podcasten BT Fotboll på måndagseftermiddagen. Anledningen till den assisterande förbundskaptenens besök i Borås: Elfsborgs premiärmatch mot Hammarby i allsvenskan på Borås Arena.

– Det spritter lite i kroppen, man känner ju att man gärna vill vara med. Jag förväntar mig en match med två välorganiserade lag.

Vilka spelare tittar du extra på?

– Det finns spelare som varit med på januariturnén från både Elfsborg och Hammarby, och det finns andra spelare som också är intressanta. Men jag nämner inga namn, det blir så mycket spekulationer.

I år var ingen Elfsborgsspelare uttagen i januariturnén, och i podcasten berättar Wettergren om ett långt samtal med Jimmy Thelin inför den uttagningen.

Däremot var ju Jonathan Levi med, som senare blev utlånad till Elfsborg från Rosenborg. Han lär vara en av spelarna du tittar lite extra på?

– Absolut, eftersom jag har sett honom på nära håll innan ska det bli kul att se honom spela.

Peter Wettergren är den nu 51-årige tränarprofilen som tillsammans med då lika okände Magnus Haglund tog tränarjobbet i Elfsborg 2004. Han blev kvar i drygt elva år och var med om en tioårig framgångsera som gav två SM-guld, ett cupguld, ett supercupguld och en mängd Europaspelsäventyr varav två ledde till gruppspel i Uefacupen respektive Europa League.

Efter spion- och scoutuppdrag för landslaget värvades han 2016 – efter ett år som assisterande tränare i FC Köpenhamn, till det svenska landslaget på allvar, när nyblivne förbundskaptenen Janne Andersson ville ha honom som hjälptränare.

I blågult har Andersson och Wettergren till stor del hyllats och bland annat lett laget till VM i Ryssland 2018 – för att väl där tack vare en kvartsfinalplats stå för sin bästa VM-prestation sedan 1994.

Annons

I samband med senaste landslagssamlingen, EM-kvalmötena med Rumänien och Norge, hamnade en hel del fokus på att Emil Forsberg lämnade samlingen i förtid – vilket Sportbladet tidigt avslöjade tillsammans med uppgifter om en schism mellan honom och landslagsledningen – vilket förnekats från förbundshåll.

Vad var sanningen?

– Sanningen var precis det som Janne (Andersson) sagt till media: det finns ingen som helst annan sanning. Det var en stor grej för er journalister, men det var ingen stor grej för oss.

I podcastavsnittet berättar Wettergren också om hur han kan sakna klubbfotbollen, att han drömmer om att få jobba i en klubb som spelar Champions League-gruppspel – och hur det i Elfsborg är att ladda för en stormatch mot IFK Göteborg, som hans gamla klubbkamrater gör inför helgens västderby.

Oskar PålssonSkicka e-post
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons