Falk: "Vill veta vad som krävs av mig"

Skidor Artikeln publicerades
Hanna Falk.
Foto: Anders Wiklund/TT
Hanna Falk.

Hanna Falk har hämtat sig från OS-petningen och börjat tänka på VM i Seefeld nästa år. Och nu ställer hon krav på landslagsledningen:

– Jag vill tidigt veta vad som krävs av mig inför kommande VM, säger Falk.

Hanna Falk är en av Sveriges bästa sprintåkare och kom femma i OS-finalen i Pyeongchang. Men petades sedan, till mångas förvåning, inför den långa stafetten.

Landslagsledningen satsade i stället på formsvaga Anna Haag.

Det sved för Falk.

– Jag var besviken och upprörd. Där och då i Korea trodde jag inte att jag skulle orka tävla så mycket mer. Men när jag kom hem och åkte ut på skidor kände jag drivkraften igen. Därför är jag stolt över mig själv att jag kunde resa mig, gå vidare, och sedan ta en pallplats i Lahtis, säger Hanna Falk som slutade trea i världscupsprinten i Lahtis.

Hon berättar att tankarna redan finns på nästa års VM i Seefeld:

– Lahtis var en viktig tävling för mig som visade att jag har farten i sprinten och i skejtåkningen, med tanke på VM i Seefeld nästa år.

Ett VM där hon också ytterligare vill visa att hon är en tillräckligt bra traditionell åkare för att ta en plats i stafettlaget. Samtidigt har hon petats från stafetten i flera mästerskap i rad. Därför ställer nu Hanna Falk krav på landslagsledningen att tidigt ge besked om vad som förväntas av henne som stafettåkare:

– Jag hoppas på mer tydlighet framöver om vad som krävs av mig inför kommande VM. Det kommer jag att ställa som krav inför VM, säger Hanna Falk.

Men först har hon fokus på helgens världscupavslutning i Falun, som också fungerar som en separat minitour. Falk har två mål.

– Jag ligger nu femma totalt i sprintcupen. Det ska jag försöka försvara. Sedan inspirerar det mycket att också åka bra på hela touren.

Hon ser möjligheten att kunna konkurrera mer på lika villkor med konkurrenterna under en hel minitour.

– Ibland kan det vara tufft med återhämtningen när man en dag kört en sprinttävling med fyra heat för att nästa dag åka ett distanslopp, säger Hanna Falk, och syftar på att flera av distansåkarna ofta bara kör ett lopp per helg.

– Nu blir det lika för alla i den här minitouren. Det är inspirerande.

Fakta

Truppen i Falun

Damer

Ebba Andersson, Sollefteå skidor IF, Maja Dahlqvist, Falun-Borlänge SK, Anna Dyvik, IFK Mora SK, Hanna Falk, Ulricehamns IF, Anna Haag, Anna&Emil sportklubb, Ida Ingemarsdotter, Åsarna IK, Charlotte Kalla, Piteå elit, Stina Nilsson, IFK Mora SK, Maria Nordström, Ulricehamns IF, Jonna Sundling, IFK Umeå.

Herrar

Jens Burman, Åsarna IK, Calle Halfvarsson, Sågmyra SK, Marcus Hellner, Gellivare skidallians, Emil Jönsson, Anna&Emil sportklubb, Teodor Peterson, IFK Umeå, Daniel Rickardsson, Hudiksvalls IF, Oskar Svensson, Falun-Borlänge SK, Viktor Thorn, Ulricehamns IF, Karl-Johan Westberg, Borås SK, Björn Sandström, Piteå elit.

Visa mer...