Falk petad – förbundskaptenen: ”Det handlar om intuition”

Skidor Artikeln publicerades
Hanna Falk – bortvald igen.
Foto: Anders Wiklund/TT
Hanna Falk – bortvald igen.

Anna Haag misslyckades i skiathlon och fick inte köra milloppet, men tar ändå den sista platsen i stafetten.

– Det handlar om intuition, säger längdlandslagets förbundskapten.

Det var ett gäng nyvakna journalister som samlades i förmiddagssolen efter att skidlandslaget med kort varsel tidigarelagt presentationen av det svenska laget till lördagens stafett.

Kanske piggnade de till av det något oväntade beskedet att Anna Haag tar den fjärde och sista platsen i laget bakom Charlotte Kalla, Ebba Andersson och Stina Nilsson.

– Jag tror att hon kan göra det väldigt bra på det klassiska. I skiathlonen kom hon inte upp i sin kapacitet, men är ändå med rimligt bra på den klassiska delen, säger förbundskaptenen Rikard Grip.

Anna Haag.
Foto: Andreas Hillergren /TT
Anna Haag.

Anna Haag är en rutinerad stafettåkare men har inte haft ett bra OS. I lördagens skiathlon slutade hon 32:a, över tre minuter från segern. Sedan petades 31-åringen från torsdagens 10-kilometerslopp.

– Om vi tittar på hennes skiathlonlopp så är det framför allt fristilsdelen där hon inte kommer upp i kapacitet. Men det är klart... vi har ju inte med något resultat från gårdagen (10 kilometer). Men det handlar också om att gå lite på intuition och känsla.

Kampen om vem som skulle få köra förstasträckan stod mellan Haag, Hanna Falk och Ida Ingemarsdotter. Falk såg ut att vara det hetaste alternativet efter femteplatsen i sprint och en hygglig insats på 10 kilometer.

– Både hon och Ida är så klart väldigt besvikna, vilket jag har full respekt och förståelse för. Båda har kämpat stenhårt för att få åka den här stafetten, och det är aldrig roligt att ge ett sådant besked.

Mönstret upprepar sig från förra årets VM i Lahtis, där Hanna Falk blev fyra i fristilssprinten för att sedan ratas i både teamsprint och stafett. Hennes tröstpris var en start på 10 kilometer och efteråt var hon nästan uppgiven.

– Jag är ledsen och besviken. Det är tufft att sitta här med bra form och titta på när jag rent sportsligt har gjort bra resultat och visat både att jag kan åka fort och har uthållighet, sa hon den gången till BT.

Det svenska laget – som kör enligt turordningen Haag–Kalla–Andersson–Nilsson – hoppas på medalj. Men tycker sig slå ur underläge.

– Norge är skyhöga favoriter, det är inget snack om saken. Sedan är det nationer som USA och Finland som jag tänker blir utmanare där bakom, säger Rikard Grip.