Exklusivt i BT: Peter Häggström om att vara elitidrottare och gay

Sport Artikeln publicerades

Fram tills i dag fanns det ingen i Sverige som öppet berättat om hur det är att vara bög och elitidrottare.
Nu finns det en.

I en exklusiv intervju i dagens BT väljer friidrottaren och den numera välkända tv-profilen Peter Häggström att tala om tiden som längdhoppare och gay i svenska landslaget.
– Det är svårare att komma ut än att kvala till OS. Men nu när jag berättar om hur det var kanske jag kan hjälpa någon och bli lite av den förebild jag saknade, säger Häggström.

BT träffar honom i Stockholm, Häggströms hemstad sedan många år. Över en lång lunch på Hötorget berättar den 33-årige Boråskillen om åren som friidrottare på hög nivå och hur han under den tiden kämpade med vem han var.
– Jag vet att jag blir den förste som talar om det här, och jag hoppas att det kan leda till att fler vågar, säger han.

Varför han väljer att berätta i media om hans liv förklarar han så här:
– Jag känner att det är rätt nu. Jag har träffat en underbar kille som jag vill leva med och det finns ingen anledning att vara tyst. För min del är det ingen stor grej längre, jag har levt öppet i rätt många år nu och tycker att diskussionen om hur det är att vara gay inom idrotten känns viktig.

Peter Häggström är nu för tiden välkänd för sitt arbete som expertkommentator åt SVT och som programledare för Lilla Sportspegeln.

Tidigare var han en etablerad elitidrottsman som deltagit i OS och vunnit flera SM-guld för Boråsklubben IK Ymer.

Att komma på att han var gay – och samtidigt satsa allt på idrotten, var inte lätt.
– Jag kände ju direkt att det skulle bli en konflikt. Jag tänkte att "det här kommer inte att gå". Idrotten var ju jag, det var det jag anpassat hela livet efter. Samtidigt kände jag allt mer att den andra sidan av mig blev mer och mer tydlig. Men hur jag skulle få ihop de rollerna, det visste jag inte.

– Jag hade panik över att någon skulle bli intresserad av mig som person. Om jag skulle bli en stjärna skulle jag sitta i skiten, säger han.

Läs hela intervjun, där Häggström berättar om bögskämt under Finnkampen, hans tankar på att sluta och om hur häcklöparen Robert Kronberg blev den förste som fick veta Häggströms hemlighet, tillsammans med mycket mer i dagens BT.