Annons

Europajagande AIK kryssade mot mästarlaget

AIK lyckades inte förstöra Malmö FF:s fortsatta guldfirande helt och hållet.
Efter 0–0 i Skåne har dock Solnaklubben ett fortsatt grepp om andraplatsen i allsvenskan och spel i Europa för femte säsongen i följd.
Fotboll • Publicerad 23 oktober 2017
Fredrik Andersson fick göra säsongens första match och höll nollan hemma mot AIK. Här stoppar han ett försök från gästernas Henok Goitom.
Fredrik Andersson fick göra säsongens första match och höll nollan hemma mot AIK. Här stoppar han ett försök från gästernas Henok Goitom.Foto: Björn Lindgren/TT

Efter att Malmö FF säkrat SM-guldet för en vecka sedan borta mot IFK Norrköping fick mästarlaget ta emot stora hyllningar på hemmaplan inför 19 535 åskådare. För AIK handlade matchen i omgång 28 om mer än att bara förstöra MFF:s fortsatta guldfest. Solnaklubben jagar en Europaplats för femte säsongen i rad, men tabelltvåan lyckades inte säkra en pallplats i allsvenskan borta mot MFF. Mötet i Skåne slutade mållöst.

MFF-spelarna fick förra veckan någon extra dag ledigt för guldfirande och på grund av regntunga planer nere i Skåne har tränaren Magnus Pehrsson knappt kunnat bedriva någon taktisk träning inför mötet med AIK. Möjligtvis var dessa två faktorer en anledning till att hemmalaget ofta gick ner i energi under matchen. För trots ett större bollinnehav i första halvlek var det AIK som hade de klart främsta målchanserna.

Annons

Den största anledningen till att bortamålen uteblev stavas Fredrik Andersson. MFF:s reservmålvakt, som har Skene IF som moderklubb, fick göra säsongens första allsvenska match sedan den ordinarie målvakten Johan Dahlin fått skadekänning i ett knä. I första halvlek räddade han avslut i straffområdet från Johan Blomberg och Henok Goitom.

Efter paus plockade Andersson fram ett än större spel. Först fick han upp handen och reflexräddade Chinedu Obasis avslut i den 54:e minuten. Ett par minuter senare gjorde 28-åringen en kanonräddning på Kristoffer Olssons luriga distansskott.

För MFF:s del var det uddlöst framåt. Närmast ett hemmamål var Jo Inge Berget med kvarten kvar att spela, men AIK-målvakten Oscar Linnér stod rätt placerad på norrmannens nickskarv på en hörna.

Inför mötet hade MFF chansen att slå sitt eget allsvenska poängrekord (67 poäng 2010) sedan den högsta serien utökades till 16 lag. Med två omgångar kvar att spela har MFF, i dagsläget på 61 poäng, endast chansen att tangera det rekordet.

Två andra matcher spelades samtidigt. Hammarby och Sirus delade på poängen när de spelade 3–3. Jönköpings Södra slog Kalmar hemma med 2–0. Ett resultat som innebär att det nu står klart att AFC Eskilstuna och anrika Halmstad BK blir de två lag som åker ur allsvenskan.

Daniel Kihlström/TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons