Erik Niva om valet av Rohdén: ”Tycker det är synd”

Fotboll Artikeln publicerades
Foto: ERIK M≈RTENSSON / TT

Att Janne Andersson inte bjöd på någon joker i VM-truppen var ingen skräll.

Att Marcus Rohdén valdes i stället för Ken Sema eller Jiloan Hamad var det enda som fotbollskrönikörerna hade att invända mot.

Aftonbladets Erik Niva säger till tidningens webb-tv att han tycker att det är synd att valet föll på Rohdén på den enda icke helt givna yttermittfältsplatsen och inte Östersunds Ken Sema.

– Jag tycker att det är synd att valet är gjort. Jag begriper att Andersson har sina rutiga skäl och randiga orsaker. Det bottnar i synen på turneringen, att det snarare kommer att krävas ytterligare tilltajtning än öppnande matchbilder, säger Niva.

– Jag tycker att vi borde ha kunnat kosta på oss en variant till och där hade Ken Sema verkligen erbjudit det som ingen annan i truppen gör. Jag tycker att truppen blir lite fattigare utan honom.

Samma åsikt har Expressens Noa Bachner som tycker att Semas frånvaro i VM-truppen var "den enda plumpen i protokollet".

"Det är klart att vi kunde ha åkt till VM med i alla fall en anfallare som kan dra isär ett försvar, men det gör vi inte nu", skriver Bachner.

Dagens Nyheters Johan Esk skriver att spelarna i truppen inte är några "sprakande stjärnor, det är gruppen i sig som är spännande."

Esk tycker att Hammarbys Jiloan Hamad borde ha varit given, men att "med tanke på att Rohdén kan användas på fler platser var valet rätt".

Crotone-spelaren Rohdén har varit med i landslaget under kvalet till VM.

För första gången någonsin så är det en mästerskapstrupp helt befriad från allsvensk representation, enligt Radiosporten.

– Truppen är historisk på det sättet, trots att jag tycker att det är den minst namnkunniga truppen. Det är möjligtvis Jiloan Hamad som kan vara med och konkurrera. Det säger var allsvenskan står. Kolla på anfallssituationen, det finns ingen annan som ens slänger upp en hand för att vara med där, säger Richard Henriksson, expert i Radiosporten, till TT.

Alexander Axén, expert på C More och TV4, menar att tveksamheterna kring Albin Ekdals friskhet påverkade Janne Anderssons beslut.

– Det går inte att gå in i VM med tre centrala mittfältare, det går inte, säger han och hyllar lagbygget som Andersson har åstadkommit.

– Det ingen vanlig grupp (som Sverige har hamnat i), det är bra lag. Men svenska lag trivs bäst med att slå i underläge och få en tillsammans-känsla, och den har ruckat på berg förr. Det vet vi ju efter Italien.

SVT:s Daniel Nannskog är inne på samma linje.

– Kollar man spelare för spelare så är det inte superklass, om man ska var helt ärlig. Men som kollektiv händer det någonting. Det är bara kolla på en spelare som Ola Toivonen, när han drar på sig landslagströjan så händer det någonting. Janne Andersson har en förmåga att få ut det bästa utav spelarna, säger han.

Emil Forsberg och, kanske, Victor Nilsson Lindelöf är Sveriges enda stjärnnamn i VM-truppen.

– En medelintresserad fotbollstittare i Mexiko måste titta på den här truppen och tänka: ”De här kör vi över”. Men det finns något där. Det är också intressant att Sverige har spelat mot så bra motstånd i kvalet och att de inte måste lägga om sitt spel i VM.

Så, var ligger experternas förhoppningar?

– Ska vi vara ärliga så är det första och tredje matchen som de ska ta sina poäng, om man gör det så kommer det att gå bra, säger Alexander Axén.

– Jag är offensiv och optimist. Jag jobbade ju med för-VM och med Mexiko då, och jag blev inte så imponerad. De spelade väldigt mycket i sidled och det passar Sverige väldigt bra. Att kunna slå till med kontringar, menar Daniel Nannskog.

Richard Henriksson är något mer negativ.

– Tyskland och Mexiko är klara favoriter. Första matchen är jätteviktig och med tre poäng där finns det chans för åttondelsfinal, det vore idiotiskt att säga något annat med tanke på vad Sverige har presterat i kvalet. Men det är inget misslyckande om Sverige inte går vidare.