Erik Jullander: VM får vänta – Sverige är chanslöst

FOTBOLL Artikeln publicerades
John Guidetti mot fyra italienska motståndare under 1–0-förlusten under fjolårets EM-slutspel. BT:s fotbollskrönikör tror på samma resultat i playoff-spelet i november.
Foto: Anders Wiklund/TT
John Guidetti mot fyra italienska motståndare under 1–0-förlusten under fjolårets EM-slutspel. BT:s fotbollskrönikör tror på samma resultat i playoff-spelet i november.

I potten fanns en tuff motståndare, två värre och en mardrömslottning. Det blev värsta tänkbara playoff-motstånd. Tack för ett hoppingivande kval Janne Andersson, men nu är det slut på det roliga.

Italien må vara en bit från sina bästa dagar. Inte i någon av de två senaste VM-turneringarna överlevde italienarna gruppspelet.

Det är å andra sidan en klen tröst för en motståndare som inte har spelat VM alls sedan 2006.

Marcus Rohdén gjorde förvisso säsongens andra mål för sitt Crotone i Serie A nyligen – men den enda svenska fotbollsspelare som italienarna verkligen fruktar, Zlatan Ibrahimovic, har gjort sitt i landslaget. Inte ens bilder på det fantastiska klackmålet från EM 2004 skrämmer längre.

När Sverige senast vann mot Italien? I en träningsmatch för nästan 20 år sedan. Segermålskytt: Kennet Andersson, som nyligen firade sin 50-årsdag.

Nej, de som eventuellt fick upp VM-ångan efter Sveriges imponerande seger mot Frankrike i somras gör bäst i att tagga ned förväntningsläget inför detta dubbelmöte. Att en given gruppsegrare tillåter sig en förlust under kvalspelet är en sak – i ett avgörande dubbelmöte är koncentrationsnivån på max hos alla inblandade lag. Även på de högre rankade.

Sverige hade inte varit favorit om lotten hade fallit på Kroatien, Schweiz eller Danmark heller – men åtminstone mot det sistnämnda motståndet hade det funnits en rimlig chans.

Mot Italien är Sverige under normala omständigheter chanslöst.

Längst fram finns glödhete Ciro Immobile – skytteligaledaren i Serie A som svarade för sex mål i VM-kvalet och som gjorde båda målen för Lazio i helgens bortavinst mot självaste Juventus. Längst bak finns målvaktsfenomenet Buffon. Däremellan spelare som individuellt håller högre klass än sina blågula motståndare.

Ciro Immobile är i målform. I helgen gjorde han två mål när hans Lazio bortaslog Juventus.
Foto: Alessandro Di Marco
Ciro Immobile är i målform. I helgen gjorde han två mål när hans Lazio bortaslog Juventus.

Naturligtvis finns det även saker som talar för Sverige inför detta dubbelmöte. Inte sedan 1983 har ett möte mellan länderna slutat med annat än uddamålsseger eller oavgjort.

Italien är inget lag som öser in mål, vilket understryks av de tre avslutande kvalmatcherna 1–0, 1–1 och 1–0 mot Israel, Makedonien respektive Albanien.

I Amsterdam senast blev Sverige överkört och 2–0-förlusten kunde ha blivit betydligt större. Jag har svårt att se Italien spela ut Sverige och skapa chanser på det holländska sättet och då kan en enstaka lycklig situation – en straff, en frispark eller ett Toivonen-skott från halva plan – göra stor skillnad i slutresultatet.

Utgångstipset är ändå att ett kompakt och lågt spelande Italien inleder med en uddamålsseger i Solna den 10 november och följer upp med ytterligare en på hemmaplan tre dagar senare.