Erik Jullander: Utspelade – nu får vi hoppas på Danmark

FOTBOLL Artikeln publicerades
Foto: Jonas Ekstrˆmer/TT

Hur snabbt det går att komma ned på jorden? Fråga alla blågula som försökte hänga med Arjen Robben. En överkörning i Amsterdam var inte direkt den optimala uppladdningen inför stundande playoff – men det räckte.

Inför matchen betonade bland annat lagkaptenen Andreas Granqvists den teoretiska chansen att faktiskt vinna kvalgruppen. När fantastiske Robben gjorde sitt andra mål i första halvlek och gruppettan Frankrike ungefär samtidigt gjorde 2–0 på Vitryssland handlade matchen om att hålla siffrorna under 6–0.

Den nederländska överlägsenheten bör förstås ses i ljuset av de förutsättningarna. Sverige hade inget att vinna på att gå framåt, däremot en värdefull playoffplats att försvara.

Särskilt säkert kändes det ändå inte förrän efter den 60:e minuten. Där någonstans slutade de orangeklädda att tro på Den Stora Vändningen och Sverige kunde hålla ihop försvaret bättre.

Att ett motiverat och högklassigt hemmalag dominerade spelmässigt är en sak. Mer oroväckande var den svenska oförmågan att hålla i bollen och hitta välbehövliga andhämtningspauser i hemmapressen som stundtals var massiv.

Nästa motståndare lär inte vara sämre.

På ett sätt är Sverige redan vinnare i det här kvalet. Janne Anderssons landslag har redan gjort mer än vad de flesta kunde drömma om när han tog över.

Flera av de tidigare bärande pjäserna lade landslagströjan på den berömda hyllan och det nya landslaget med den nya förbundskaptenen hamnade i en tuff grupp med såväl Frankrike som Nederländerna i ett kval där inte ens grupptvåorna är garanterade fortsatt VM-drömmande.

Anderssons landslag har överträffat förväntningarna flera gånger under resans gång med segern mot Frankrike (Ola Toivonens skott från mittcirkeln, ni vet…) som självklar höjdpunkt.

Borta är tiden när ”supersvenskarna” Larsson, Ibrahimovic, Ljungberg och Mellberg fick motståndare att darra redan före avspark.

Nya trygga Sverige (bara nio insläppta mål på tio matcher) har visat att ett mindre namnkunnigt landslag också kan räcka långt – så länge som taktiken är klok och alla underkastar sig den.

Plötsligt känns ett VM-slutspel inom räckhåll igen. Det skulle vara första gången sedan 2006.

Vilket lag ska vi då egentligen önska oss i playoffspelet? Av de seedade lag som finns att få (lottning sker nästa vecka) är Danmark det klart bästa alternativet. Inte för att Sverige skulle vara favorit, utan för att Italien, Kroatien eller Schweiz känns som omöjliga uppgifter.

Dessutom lyckades ju Sverige besegra just Danmark i playoff för två år sedan. En ny promenad i Parken vore trevlig.

TRE SNABBA

För övrigt…

…var det inte så smart av Lustig att dra på sig en ”avstängningsvarning” för maskning. Nu missar han första playoffmatchen.

…är det bara att säga huh till Island. EM-succén från i fjol är som kvalgruppsegrare klart för landets första VM någonsin. Imponerande.

…är det svårt att se sig mätt på Ola Toivonens bredsidesvolley i krysset från 8–0-matchen mot Luxemburg i lördags. Ett mål blir inte vackrare än så.

Visa mer...