Erik Jullander: Pojken som gick hem skär djupast i fotbollshjärtat

Sport Artikeln publicerades
Publiken gick hem i förtid. En chockad Tobias Sana kastar i affekt hörnflaggan upp på läktaren. Men det är en annan sak som berör BT:s fotbollskrönikör mest.
Foto:Adam Ihse/TT
Publiken gick hem i förtid. En chockad Tobias Sana kastar i affekt hörnflaggan upp på läktaren. Men det är en annan sak som berör BT:s fotbollskrönikör mest.

Om smällare på fotbollsarenor finns bara en sak att säga: Bort med skiten!

Det är dagen efter den sorgliga föreställningen i Göteborg där en domare blev skadad och chockad.

Jag läser en välskrivande blåvit supporters blogginlägg där han nästan hoppas på att hans lag förlorar den avbrutna matchen med 0–3 vid skrivbordet.

Jag hör från en fotbollsälskande vän, också blåvit, att han aldrig varit så nära att göra slut med fotboll som nu.

Det är ändå en annan sak som skär djupast i fotbollshjärtat.

Det smällde precis i anslutning till Young fellows – IFK Göteborgs sektion för barn mellan 9 och 15 år som ska samlas "i en föräldrafri miljö med fokus på god supporterkultur". Under matchen mot Malmö satt det cirka 300 barn på den sektionen.

En av killarna fick hörselskador – låt oss hoppas att de är tillfälliga – på ena örat och valde att fly hem i förtid.

Var det värt det, fegisen med bangern?

Någon som tror att grabben på barnläktaren är sugen på att komma tillbaka?

Någon som tror att föräldrar gärna skickar sina fotbollsälskande barn till lilla Ullevi nästa match?

Smällare, eller knallskott eller bangers, är inget omfattande problem i svensk fotboll rent kvantitativt. Det gör det inte till ett litet problem.

Borås Arena har heller inte varit förskonat.

I höstas fick en bollpojke tinnitus när en 34-årig man från Norrköping kastade en så kallad banger. Året innan blev en brandman i Borås skadad när ett knallskott smällde av centimeter från honom i samband med matchen mot Djurgården.

Även på Elfsborgsläktaren har det förekommit. En av BT:s fotografer var nära att bli träffad för några år sedan och har sedan dess aldrig jobbat på Elfsborgsmatcher utan öronproppar.

Lyckligtvis är fotbollsrörelsen enad mot dumheterna. Till skillnad från (den eviga) debatten om bengalerna finns det inga två läger i frågan om smällare på arenorna.

"Jag hatar bangers och hoppas skiten försvinner för alltid", skrev exempelvis Guliganernas ordförande Glenn Holvik på Twitter under onsdagskvällen.

Föredömligt tydligt, precis som alla aktuella uttalanden från IFK Göteborg i frågan.

Men avståndstagande i alla ära – fenomenet tycks inte försvinna.

I Göteborg small det inte bara en gång och inte bara från en sida. Olof Lundh skriver på sin blogg på Fotbollskanalen att en banger från Malmö-läktaren landade vid C Mores studio på arenan så att "Jonas Dahlquist nästan lyfte".

Det är frestande att komma med rop om att rensa läktarna och hårdare straff, men problemet är mer komplext än några rubrikvänliga enkla lösningar.

En sak är i alla fall säker – problemet är större de enskilda dårar som faktiskt plockar fram tändaren ur fickan, tänder på och kastar.

34-åringen från Norrköping motiverade i förhör sin banger på Borås Arena med att det var för stämningens skull. Något eller någon fick honom uppenbarligen att känna så.

MFF-spelaren Tobias Sana som var nära att träffas när han värmde upp vid sidlinjen var uppenbarligen en måltavla. Han blev utsatt för diverse glåpord före det. Tillåt mig tvivla på att det var en slump att just han hamnade nära explosionen.

Händelser som dessa uppstår sällan ur ett ingenting.

Bara den som är kastar är skyldig men det är fler som har anledning att reflektera.