En golfresa tillbaka i tiden

Hickorygolf Artikeln publicerades
Cliff Martin, amatörvärldsmästaren, slår ut på det 18:e hålet på Borås Golfklubbs Master Course.
Foto:Jan Pettersson
Cliff Martin, amatörvärldsmästaren, slår ut på det 18:e hålet på Borås Golfklubbs Master Course.

Att spela golf på gammaldags vis blir allt mer populärt.

Den positiva trenden i Sverige hyllas av amatörvärldsmästaren.

– Det har gått väldigt fort. Man har verkligen omfamnat spelet, säger Cliff Martin.

Fler väljer att spela med gamla golfklubbor. Intresset växer hela tiden, inte minst i Sjuhäradsbygden. Därför var det mycket uppståndelse på Borås Golfklubb under lördagen när världens största mästerskap i hickorygolf inleddes.

När BT kom på besök föll regnet ner och himlen blev allt mörkare för var minut som gick. Men det var ingenting som stoppade de entusiastiska spelarna. Glädjen strålade bland dem.

En av de största favoriterna, Cliff Martin med tre majorvinster och den lägsta tävlingsrundan någonsin inom hickory (64 slag), höll ständigt en god min.

– Jag spelar med moderna klubbor ibland, men föredrar att spela med hickory. Jag tycker det har blivit mycket roligare att spela golf på det här viset. Det är mer lättsamt jämfört med vanlig golf, man blir inte arg om man slår ett dåligt slag utan glömmer det enklare. Istället blir man riktigt stolt och glad över de bra slagen. Det finns också en väldigt fin gemenskap och kamratskap, säger han.

Cliff Martin, för dagen iklädd mycket grått och röda strumpor, är född och uppvuxen i Los Angeles, USA. Han började spela golf som 22–åring och blev snabbt mycket duktig – men det var först för sex, sju år sedan som han kom i kontakt med hickory.

– Jag älskade Bobby Jones och hade tittat mycket på videos med honom. Jag hade det med mig sedan när jag reste till St Andrews i Skottland. Jag åkte till en närliggande niohålsbana och provade med ett par stycken klubbor och sköt 36 slag. Efter det blev jag fast och har sedan dess samlat på mig 80-90 klubbor, säger den inom en månad blivande 54-åringen.

Att spela hickorygolf är som att resa tillbaka till sportens begynnelse. Man spelar med likadan utrustning som legendarer som Bobby Jones och Walter Hagen gjorde i början av 1900-talet.

Klubborna som används är inte lika förlåtande som moderna och har skaft av trä. Det gäller att ha fokus på rätt tempo, bra tajming och känsla i svingen.

Hur ser du på framtiden för hickory?

– En stor procent av världens golfare har inte provat på hickory. Jag tror säkert att de skulle tycka om det. Det finns en stor chans till att det kan växa ännu mer.

Under söndagen spelas den sista rundan av Svenska Hickorymästerskapet. Cliff Martin har efter sin inledande 79:a (+6) sex slag upp till ledaren.

– Det är jättekul att vara här och spela, säger Martin om sitt första Sverigebesök.

***

Edit: Cliff Martin slutade på en delad fjärdeplats efter 79-77, totalt +10. Delad fyra blev också tävlingens bästa sjuhäring Claes Armå från Borås GK.

Vann gjorde Magnus Sunesson från Lydinge på -1 efter 73-72. Topp tio slutade också tre andra sjuhäringar. Rickard Larsson från Herrljunga blev sexa. Björn Andersson från Hulta GK slutade sjua och Daniel Bredberg, Borås GK, landade till sist på en åttondeplats. På seniorsidan vann Bengt Larsson, Herrljunga GK, efter 83 slag på 18 hål. Frida Rydberg, Upsala GK, vann damklassen tre slag före Christina Elmér, Flommens Golfklubb.