Elfsborg vann Gothia Cup

Sport Artikeln publicerades

Förbannelsen är bruten.

Efter 33 år vann Elfsborg äntligen Gothia Cup.
Och det märktes hur mycket segern betydde.

– Lyckligare än så här blir man inte, jublar Marcus Översjö.

Domaren sträcker upp händerna i luften och blåser av matchen.
Alla gulsvarta spelare rusar mot avbytarbänken och skriker ut sin glädje.
De har precis gjort det som så länge verkade dömt att misslyckat. Att stå där som slutsegrare i världens största fotbollsturnering med Elfsborgs klubbemblem på bröstet.
För trots många försök och ett antal finaler har det aldrig blivit något guld för boråsarna.

Till i går.

– Det är här så otroligt skönt. Har vi verkligen vunnit? Jag kan knappt förstå det, säger Översjö ett par minuter efter slutsignalen.

Mittbacksresen Översjö var med både 2006 då Elfsborg slutade trea och förra året då laget föll med uddamålet i finalen mot Inter Zapresic. Men den här gången var det Elfsborgs tur att kliva överst på pallen. Som kapten fick också Översjö äran att lyfta pokalen först. Och det syntes tydligt att han och övriga trivdes.

– Att stå där på podiet med 20 000 åskådare framför sig och alla bara vrålar går inte att beskriva. Det här är så otroligt stort, utan tvekan det största fotbollsmässigt jag har varit med om.

Känns det som en revansch efter förra årets finalförlust?

– Ja, på något sätt gör det faktiskt det. Tanken på att bli tvåa igen gav extra energi, säger han och fingrar på medaljen som hänger runt halsen.

– Vi förlorade ju fyra finaler förra året men vi är starkare nu. Ingen accepterar en förlust och vi tror på oss själva på ett annat sätt.

Det fanns många gula hjältar. En av de största var segerskytten Jesper Florén. 17-åringen som värvades till klubben så sent som för tre veckor sedan har fått en lysande start i Elfsborg. Först ett lovande inhopp i Intertotocupen mot Hibernian i lördags och så matchvinnare i går.

– Allt har hittills varit perfekt. Jag har kommit in bra i A-laget och det funkar ju helt okej med de här killarna också, flinar han.

Elfsborg hade det annars tufft mot Liberty Professionals. De fysiskt starka afrikanerna lyfte långt och använde allt som oftast sin tyngd för att låsa fast bollen på de gulsvartas planhalva. Något som även kapten Översjö instämmer i.

– De var riktigt svåra att komma åt och ser man till hela matchen så hade väl de det mesta. De styrde och vi fick kämpa hårt för att stå emot.

Liberty var även nära att spräcka Elfsborgs nolla, som varit intakt hela turneringen, vid ett par tillfällen. Bland annat räddade ribban boråsarna en gång och Översjö rensade även undan en boll på mållinjen.
Elfsborg hade en riktigt het chans. Den förvaltade de på bästa sätt.
Anton Wede hittade djupledslöpande Florén, som helt fri med målvakten, iskallt lyfte bollen över den något felplacerade burväktaren.

– Jag såg att han tvekade lite och stod rätt långt ut. När jag såg att den gick i mål rusade jag bara mot publiken och skrek.

Florén som anslöt till P18-laget i torsdags, efter att ha suttit på bänken mot Halmstad, hade aldrig tidigare varit med i den enorma cupen.

Första Gothia-turneringen och första segern. Hyfsat facit?

– Det kan man inte klaga på, nej.

Men något rejält firande blir det i alla fall inte för delar av laget om man får tro Översjö.

– Jag och Viktor (Sköld) är ju överåriga och de enda som inte har juniormatch i morgon så vi får väl festa själva (skratt).

Firande eller inte. När spelarna vaknar upp i morgon gör de det som Gothia Cup-segrare. De första gulsvarta någonsin.