Dyrt pris för proffsdrömmen

Sport Artikeln publicerades
Många unga fotbollsspelare i allsvenskan väljer bort skolbänken.
Foto:JESSICA GOW / TT
Många unga fotbollsspelare i allsvenskan väljer bort skolbänken.

Många unga fotbollspelare drömmer om ett proffskontrakt.

Vissa satsar allt på ett kort och några är till och med beredda att betala för att få provspela. Trots att chansen att bli upptäckt är mikroskopisk.

P1 gjorde nyligen en dokumentär om Haidar Hajdari som ville gräva guld i USA och byta Kista Galaxy mot LA Galaxy. Vid sidan av studierna jobbade han extra på krogen och skramlade ihop pengar till nya fotbollskor, flygbiljett och hotellnätter. Han fick dessutom betala en avgift på 185 dollar för möjligheten att visa upp sig för MLS-lagets scouter i två träningsmatcher.

Det blev inte mer än 2 x 60 minuter för Hajdari. Scouterna kallade bara tillbaka en handfull av de drygt 400 som gjort resan till Los Angeles och 24-åringen från Husby var inte en av dem. Kanske för att medspelarna var så dåliga att han hade svårt att spela sitt spel, kanske för att han helt enkelt inte höll måttet.

Det slutade i alla fall med att han skrotade proffsdrömmen och återgick till journaliststudierna vid Södertörn. Och så har han inlett en serie ungdomsböcker tillsammans med radioproducenten Philip O'Connor. Den första heter Svea United: När allt står på spel och handlar om en lovande ung mittfältare som erbjuds tusentals kronor för att missa en straff.

Guldet blev till sand för Hajdari samtidigt som LA Galaxy rakade hem totalt 74 000 dollar på två dagars provspelningar, vilket kan tyckas som ett lite cyniskt sätt att mjölka proffsdrömmen. Men han har i alla fall något att falla tillbaka på och har hittat ett sätt att dra nytta av sina erfarenheter.

Det är inte alla unga fotbollsspelare som har en plan B. Det är inte alla allsvenska fotbollsspelare som ens har fullföljt gymnasiet. Studierna får stå tillbaka för Fifa och fika mellan träning och match. Och även om klubbarna säger sig vara positivt inställda till att spelarna skaffar sig en utbildning, så är det frågan om det bara är en läpparnas bekännelse.

Fullt fokus på fotboll kan framstå som en bättre investering för klubben och för den enskilde spelaren med hyfsad månadslön kan det vara svårt att hitta motivation för studier. Men jag skulle vilja tro att det berikar fotbollen att spelarna lyfter blicken från bollen ibland. Och framför allt är det smart att planera för livet efter idrottspensionen.

Härom veckan träffade jag en före detta allsvensk spelare som på sjuttiotalet tackade nej till landslaget under ett par år för att han vilje fullfölja sina högskolestudier. Det var på den tiden då det inte fanns några anpassade studier och då pengarna inom fotbollen var betydligt mer begränsade.

Hans val hade också ett pris. Han fick trots uppenbar talang bara spela sex A-landskamper, men har ändå aldrig ångrat sig. Han har haft ett rikt liv efter fotbollen och ställer sig frågan hur det kommer att gå för alla de unga spelare som inte får lukrativa utlandskontrakt och kan bygga en förmögenhet som räcker hela livet. En högst motiverad fråga.