Efter åtta års väntan – Falk vann i världscupen

Sport Artikeln publicerades
Hanna Falk, med nummerlapp 1, under lördagens kvartsfinal i Dresden.
Foto: Sebastian Kahnert
Hanna Falk, med nummerlapp 1, under lördagens kvartsfinal i Dresden.

Hanna Falk hade inte vunnit i världscupen på nästan åtta år. I dag hände det igen.

Falk hade en ojämn dag. Hon vann både kvalet och sin kvartsfinal. I semifinalen var hon dock väldigt illa ute. Hon lade sig bakom Stina Nilsson, blev instängd och slutade fyra i sitt heat. Men Falk hade tur som gick vidare på tid.

Till finalen hade hon slängt mössan, och där var det Falk från start till mål. Hon tog starten, och ledde sedan hela vägen.

– Jag var lite ofokuserad i starten på semifinalen. Därför försökte jag vara fokuserad från början i finalen. Jag tog starten, och sedan var det bara att köra på, sa Falk i den internationella tv-sändningen.

Storfavoriten Stina Nilsson hamnade i en dålig position i finalen, blev klämd och föll efter ungefär halva loppet. Den som istället hotade Falk på upploppet var Maja Dahlqvist, men Falk höll undan och tog sin första seger i världscupen sedan den 17 januari 2010 – då hon vann i estniska Otepää.

– Det var ett tag sedan… sa Falk till SVT.

SVT: Vad betyder det här?

– Jättemycket. Jag blev lite förbannad efter semifinalen, där jag hade en dålig start och höll på att åka ut trots att jag kände mig stark.

Det var alltså nästan åtta år sedan Falks förra seger. Ingen annan åkare har haft så långt avstånd mellan två världscupssegrar. Enligt Expressen hade tjeckiska Katerina Neumannova det tidigare rekordet, det löd på nästan sex år. Nu är det Falk som har det ”världsrekordet”.

Hon vann bland annat inför en liten, egen hejaklack som åkt ner från Ulricehamn.

Dahlqvist blev tvåa och amerikanska Sophie Caldwell trea. Segern innebär att Falk avancerar rejält från den 17:e plats hon tidigare hade i sprintcupen till femte. Noterbart är dock att konkurrensen i Dresden var något begränsad. Sex av de åtta högst placerade i sprintcupen inför dagen kom inte till start.

Mer om Falks seger kommer naturligtvis här på bt.se under dagen.

Här är direktrapporteringen från tävlingen: