Annons

"Det här slår ut plastgräset"

Ett unikt hybridgräs som kan användas både sommar- och vintertid växer nu i Borås.
Sport • Publicerad 14 oktober 2014
Drygt hundra personer kände i dag på hybridgräset på Ryda sportfält. Till högerster syns en av gästerna, ex-proffset och tv-experten Glenn Strömberg.
Drygt hundra personer kände i dag på hybridgräset på Ryda sportfält. Till högerster syns en av gästerna, ex-proffset och tv-experten Glenn Strömberg.Foto: Lars-Åke Green

– Det här är lösningen som vi väntat på länge, säger Stefan Lundin, sportdirektör på Svensk Elitfotboll (Sef).

Drygt hundra personer besökte i eftermiddags Ryda sportfält i Borås för att titta och känna på det nya hybridgräs som växer där sedan augusti. Klubbrepresentanter från flera allsvenska föreningar, kommuntjänstemän samt högt uppsatt fotbollsfolk var på plats.

Annons

– Vi har haft en presentation av hybriden och berättat om uppbyggnaden, hur den unika konstruktionen fungerar. Nu får alla känna på det, och responsen har varit väldigt positiv, säger Joakim Tellenmark på Multisport i Mark AB, som har rättigheterna för gräset i Sverige, Norge och Danmark.

Gräsytan på Ryda sportfält har varit där sedan i augusti och är den enda i Norden.

En av många gäster i går var Stefan Lundin sportdirektör på Sef.

– Alla elitklubbar som spelar på konstgräs kommer i framtiden att använda den här lösningen, det är jag övertygad om. Det här är vad vi har väntat på länge, och det här kommer att slå ut plastgräset, menar Lundin.

Live-published photos and videos via Shootitlive(function(){var d=document,b=d.body,s=d.createElement('script');s.src='//s3-eu-west-1.amazonaws.com/shootitlive/shootitlive.load.v1.1.borastidning.js';b.insertBefore(s,b.firstChild);}())

Mattan består av både konstgräs och naturgräs. Sommartid används naturgräset, och om man inte har värmeslingor under planen på vintertid borstas det döda gräset bort, och konstgräs används fram till mars, då nytt gräs sås.

– Det finns några frågor kvar vad gäller drift och skötsel. Vad händer till exempel om det inte får tillräckligt med sol eller vind, frågar sig Stefan Lundin.

När ser vi det för första gången på en allsvensk arena?

– Ganska snart. Efter den här vintern, kanske. Jag tror att flera allsvenska klubbar kommer att visa väldigt stort intresse, bara de får försäkringar och garantier om att det inte är för dyrt, samt att gräset överlever.

Oskar Pålsson
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons