Det gick vägen för Hansson – slog personbästa i VM

GÅNG Artikeln publicerades
Foto:Jessica Gow/TT

För två år sedan i Peking bröt han sitt första friidrotts–VM.

Under söndagen i London revanscherade Anders Hansson sig - och slog personbästa.

– Det ger motivation att träna vidare, säger gångaren.

Anders Hanssons första friidrotts–VM 2015 i Peking blev en besvikelse. De tuffa väderförutsättningarna tvingade honom att bryta efter 35 kilometer. Men på söndagen i sitt andra världsmästerskap gick det bättre för 25–åringen.

Han tog sig runt den 50 kilometer långa banan i centrala London på 3 timmar och 58 minuter, 42 sekunder bättre än sitt tidigare rekord och slutade 28:a.

– Jag visste att det skulle bli varmare och varmare under dagen så jag tänkte att det var bra att gå på i början och öppna lite snabbare. Sedan blev det segare på slutet. Jag tappade lite de sista fem kilometerna. Nu är jag rejält sliten och trött, säger Hansson när BT når honom på telefon ett par timmar efteråt.

Men han är också glad och nöjd över sin insats.

– Jag ville persa och det gjorde jag. Det var också en bättre prestation än mitt tidigare personliga rekord för då var det ännu bättre förhållanden. Det här ger så klart motivation att träna vidare. Man känner att man inte är så långt ifrån de bästa.

Om du skulle jämföra London med din VM-debut i Peking 2015, hur låter det då?

– Det är som dag och natt. I Peking var det mycket tuffare förhållanden. Det var fuktigare och varmare och då fick jag ju bryta. Nu var det lite nervöst, men ändå kul. Jag försökte njuta så mycket som möjligt, även om det var en pina, säger Hansson.

Söndagens lopp gick på stora gatan The Mall, mellan Buckingham Palace och Admiralty Arch.

Han berättar att det var mycket folk och fantastiskt att få gå just där.

– Det var riktigt häftigt. Det kunde inte bli bättre, säger Hansson som tog guld och silver på SM–veckan på hemmaplan tidigare i somras.

Hur ser du på din säsong hittills?

– Den har varit bra, den bästa i Sverige helt klart. Och den är inte slut heller.

Hanssons nästkommande utmaningar blir Finnkampen och Nordiska Mästerskapen i september och lång-SM i Eskilstuna i oktober.

– Jag funderar på att vara med på en tour i Kina också, men har inte bestämt mig, säger han.

Vinnaren av femmilsloppet i London blev Yohann Diniz från Frankrike. Han gick i mål på 3:33:12, mer än åtta minuter före den japanska duon Hirooki Arai och Kai Kobayashi, och enbart 39 sekunder efter sitt eget rekord.

– Han är grym och går ut stenhårt. Håller det så blir det jättebra eller så kraschar han. När han får till det är han outstanding, säger Hansson.