De banar väg för ett SM i Borås

Sport Artikeln publicerades
Tre VM-aktuella sjuhäringar: Karl-Johan Westberg, Hanna Falk och Jesper Nelin.
Tre VM-aktuella sjuhäringar: Karl-Johan Westberg, Hanna Falk och Jesper Nelin.

En skidskytt och två sprintspecialister från Sjuhärad tävlar i VM den här månaden. Det värmer ett gammalt vintersporthjärta och gör att tankarna på en SM-vecka vinter känns allt mer lockande.

När jag växte upp var backhoppningen stor i Borås. Anders Daun var med i OS och VM och blev bland annat åtta i stor backe i Holmenkollen 1982, när Matti Nykänen blev världsmästare för första gången. Idag finns det inte någon hoppbacke kvar och i den igenvuxna Björbobacken kör ingen längre utförsåkning.

När jag växte upp tränade Patrik Järbyn i Elfsborgs alpina klubb. Han lämnade stan och fick en lång elitkarriär, som bland annat omfattade fem OS och tre VM. Han tog ett VM-silver i super-G 1996, ett silver i lag 2007 och ett brons i störtlopp 2007. Idag är även Elfsborgsbacken med den krånglande knäliften och barnen som agerade pistmaskin genom att trampa upp och ner ett minne blott.

Men längdskidåkningen har en stark bas i Borås och Ulricehamn även om de stora löftena flyttar norrut för att utvecklas. Det är ändå rätt fantastiskt med tanke på geografi och snötillgång.

Ulricehamn har ett skidgymnasium med riksintag, är på väg att etablera sig som världscuparrangör och har en lokalt förankrad landslagsstjärna i 27-åriga Hanna Falk, som har en medalj inom räckhåll i Lahtis om hon håller nerverna i styr och inte förivrar sig. Med tanke på hennes världscupfacit den här säsongen – bland annat tre pallplatser i sprint – var det som jag skrev redan förra veckan givet att hon skulle bli uttagen i VM-laget.

Borås SK:s Karl-Johan Westberg, 24 var ett mer osäkert kort, men formkurvan och SM-silvret fällde avgörandet och innebar att han konkurrerade ut den mer meriterade Emil Jönsson om den fjärde platsen i sprintlaget. Han lär inte vara inblandad i någon medaljstrid, men bara att bli uttagen och göra VM-premiär är stort.

Lägg upp en påminnelse i era kalendrar och slå på tv:n torsdag 23/2 – då står både Hanna Falk och Karl-Johan Westberg på startlinjen i sprint.

VM i skidskytte pågår för fullt i österrikiska Hochfilzen och i torsdags var Jesper Nelin, 24 från Borås med i mixedstafetten, där Sverige tog en hedrande sjätteplats. Bara timmar senare kom beskedet att han är klar för sprinten som avgörs i eftermiddag. Om han nu kan hålla den krånglande magen i styr vill säga.

Nelins största utmaning är som han själv sade till BT i veckan att skifta fokus från skidor till skytte, att ta sig ur åkbubblan och undvika allt för många bommar. Då kan han kanske bli så bra som förbundskapten Wolfgang Pichler hoppas.

De tre VM-aktuella sjuhäringarna är unga nog att ha fler mästerskap framför sig, både internationellt och nationellt och nog skulle det var kul om de fanns med på en SM-vecka i Borås/Ulricehamn vintern 2021? Borås stad har arrangerat en SM-vecka på sommaren, är mitt inne i förberedelserna för en ny och verkar ha fått mersmak. Ulricehamn har infrastrukturen och erfarenheten av stora skidtävlingar. Inget att tveka på va?