Damfotbollen kommer hem

Sport Artikeln publicerades
3 bilder

Senast det spelades damlandskamp i Borås besegrade Sverige Tyskland med 3-2. Ja, ni förstår – det var en evighet sedan.

Det är hög tid för damfotbollen att komma hem.

Det var den 22 september 1993 som det senast spelades damlandskamp i Borås. Sverige mötte Tyskland i en träningsmatch och Öxabäcks skyttedrottning Anneli Andelén, som annars var given i startelvan, hade blivit petad.

Men när det återstod drygt en kvart fick hon hoppa in. Och det dröjde inte många minuter innan hon avgjorde med ett skott i bortre hörnet och blev matchhjälte.

Det här var på den tiden när Ryavallen var nationalarena för Sveriges damlandslag och de flesta landskamperna spelades i Borås. På den tiden när Sjuhärad fortfarande hade starka klubblag som vann titlar, men också på den tiden när bara de närmast sörjande brydde sig om landslaget. Ibland sägs det ha varit pinsamt tomt på Ryavallens läktare.

Sedan dess har det hänt en del. Gamla Ullevi har blivit nationalarena och med hemma-EM 2013 tog sporten dessutom kliv publikmässigt även om rekordet från 2002 när 20 302 åskådare såg Sverige-Schweiz på Råsunda aldrig riktigt har hotats.

Samtidigt har damfotbollen i Sjuhärad hamnat lite på dekis och bygden står idag inte bara utan lag i högsta serien och utan saknar också startspelare i damallsvenskan. En märklig utveckling med tanke på att det var här allt började en gång. Vaggan sägs ju ha stått i Öxabäck.

Damlandslaget har en tradition av att sprida sina matcher över landet. Av totalt 143 hemmalandskamper genom tiderna har Göteborg fått vara värd för flest – 27 stycken. Men Borås ligger på en andraplats med tio och förhoppningsvis kommer den elfte i slutet av oktober.

Anneli Andelén säger att hon gick och såg landskamper när hon var 14-15 år och att det inspirerade henne att vilja spela i blågult. Och att det därför är viktigt att småtjejer får chansen att se sina idoler.

En VM-kvalmatch mot Ungern är självklart inte lösningen på alla problem för damfotbollen i Sjuhärad. Det finns inga snabba eller enkla genvägar, men att våga satsa på ett evenemang av den här digniteten och ta höjd för en eventuell ekonomisk förlust är en start. Och jag tror egentligen inget annat än att både fritids- och folkhälsonämnden och kommunstyrelsen är av samma uppfattning.

Erfarenheten i Elfsborgs organisation borgar för att det kommer att bli ett proffsigt arrangemang. Och förhoppningsvis blir det en välfylld Borås arena den 24 oktober med många av traktens flicklag på plats.

I så fall kan vi nog se fram emot fler landskamper i Borås framöver. Det ska inte behöva dröja 24 år till nästa gång.