Didier Drogba kvitterade till 1–1 i 88:e minuten – och tog sedan hand om den avgörande straffen när matchen skulle avgöras. Ivorianen blev stor hjälte för Chelsea.
Sport • Publicerad 20 maj 2012
Chelseaspelarna firar klubbens första Champions league-titel.
Chelseaspelarna firar klubbens första Champions league-titel.Foto: Martin Meissner/Scanpix

I den 88:e minuten fick Chelsea en hörna. Juan Mata klev fram mot bollen och slog in en stenhård hörna, som Didier Drogba mötte med skallen vid den första stolpen.

Ivorianens nick blev stenhård och bollen gick in i Bayern Münchens mål, totalt otagbart för Manuel Neuer i tyskarnas målbur.

Målet betydde 1–1 och tog matchen till förlängning. Väl där gick det bara fyra minuter innan Franck Ribery fälldes i offensivt straffområde av Didier Drogba. Gyllene läge vid straffpunkten för Arjen Robben – som missade. Petr Cech limmade skottet från elvameterspunkten och höll liv i finalen.

Finalen präglades annars av att Bayern München förde spelet. De hade dock svårt att komma till de riktigt heta målchanserna. Chelsea fick matchen dit de ville och försvarade sig väl.

Londonlaget var starkt i luftspelet och merparten av Bayern Münchens alla hörnor blev därför ofarliga.

Därför kom det som en överraskning när Thomas Müller i den 83:e minuten nickade in Bayern Münchens ledningsmål via ribban.

Två minuter efter Müllers mål byttes han ut, och hyllades som en hjälte av hemmapubliken. Det skulle dock inte dröja lång tid innan Drogbas nick tystade hela Allianz Arena i München.

Det blev inga fler spelmål. I stället avgjorde Chelsea i straffläggningen. Se faktarutan till höger för information om straffavgörandet.

Bayern München–Chelsea 4–5

(1–1 inför straffavgörandet)

Mål: Phillip Lahm (B) 2–1

Miss: Juan Mata (C) 2–1

Mål: Mario Gomez (B) 3–1

Mål: David Luiz (C) 3–2

Mål: Manuel Neuer (B) 4–2

Mål: Frank Lampard (C) 4–3