”Nu är det upp till valberedningen"

Fotboll Artikeln publicerades

Live-published photos and videos via Shootitlive

Bosse Johansson, 51, släpper ordförandeklubban i Elfsborg.

Det efter 13 år – varav det senaste har varit stundtals stormigt.

–Jag hade så klart hellre avslutat med ett tredje SM-guld, men nu är det rätt läge att lämna vidare stafettpinnen, säger han.

14 år i styrelsen varav 13 som ordförande får räcka. Bosse Johansson ställer inte upp för omval – och lämnar därmed klubban vidare. När den 51-årige bankdirektören i går eftermiddag klev ut ur Elfsborgs kanslidörr, efter att ha författat en förklarande text till klubbens supportrar, gjorde han det med såväl lättnad som tyngd på sina axlar.

–Det känns bra att ha tagit beslutet. Jag har umgåtts med idén ett tag, men det är så klart jobbigt och tungt på ett annat sätt. Det finns en smärta i att lämna över ett uppdrag som är det roligaste jag har gjort, för något jag älskar.

Så varför tar du det här beslutet?

–Det känns som rätt läge, jag har gjort så gott jag har kunnat i 13 år, och jag trodde nog aldrig när jag började att jag skulle bli kvar så länge. Jag tror att många i Fotbollssverige lätt glömmer att det här är en helt ideell roll, som man inte får något arvode för. Jag känner att jag vill fördela om min tid, och lägga mer på banken. Sedan i våras sitter jag med i styrelsen för det börsnoterade bolaget Swedbank AB. Det är mycket som ska hinnas med.

Efter en mängd framgångsrika år, med dubbla SM-guld, dubbla gruppspel i Europacuper, ett cupguld och flera andra sportsliga succéer har det 2016 och 2017 gått betydligt tyngre.

Hur är det att lämna när det blåser snålt kring Elfsborg?

–Det är aldrig bra tajming för sånt här, och självklart hade jag hellre lämnat efter ett tredje SM-guld. Men allt har sin tid och jag måste se till mina andra uppdrag, inom banken. Jag måste omfördela min tid lite grand nu.

Hur resonerar du kring de tuffa och långsiktiga beslut som skulle kunna behöva fattas i vinter, vad gäller spelar-, tränar- och föreningsfrågor?

– Jag har sagt både till Stefan (Andreasson, klubbchef) och Sune (Lundqvist, vice ordförande) att jag är beredd att ta ansvar och tuffa beslut under vintern, men jag måste vara ännu noggrannare med att styrelsen står bakom de besluten. Är alla i styrelsen överens har jag inga problem med att genomföra det den vill, men de ska veta att besluten kan påverka 2018 och 2019, när jag inte är kvar, säger Johansson som sitter kvar fram till årsmötet i mars.

Elfsborgs vice ordförande Sune Lundqvist mötte upp Bosse Johansson utanför Elfsborgs kansli, och säger sig vara aningen överraskad över beskedet.

–Men livspusslet ska fungera också, säger Lundqvist. Elfsborg tappar en stark, saklig, lugn och klok person, som är dedikerad sin uppgift, men vi respekterar givetvis det beslut Bosse har fattat.

Just Sune Lundqvist lär ses som den naturlige ersättaren som klubbens ordförande, men företagsledaren och ägaren till Input Interiör vill inte gå händelserna i förväg.

–Det är alldeles för tidigt att ha någon åsikt om det. Bosse har precis berättat om sitt beslut och han sitter kvar till mars. Nu är det upp till valberedningen att se vad som är bäst för Elfsborg.

Men skulle du vara intresserad av uppdraget?

–Det är inget jag funderat över. Det innebär ett stort ansvar och tar mycket tid, Elfsborg engagerar och återigen, det som är bäst för Elfsborg kommer att gälla framöver.

Engagemanget utifrån har den gångna säsongen dock landat i massiv kritik, mot bland annat sportsliga resultat, uppträdande och energi, som också lett till krav på tränare Magnus Haglunds avgång.

–Man lär sig alltid saker i motgång och prövas på ett helt annat sätt då. Jag tror vi alla som jobbar för, eller bryr oss om, Elfsborg blir berörda när saker kommer upp, men det gäller att fortsätta jobba hårt och tro på den linje man valt, säger Sune Lundqvist.

Gör ni det inom Elfsborg?

–Ja. Det är ju inte så att det vi gjort under alla år hux flux är fel, däremot är jag för att man ständigt måste justera siktet, och vara lite bättre i morgon än vad vi är i dag.

Fakta

Johansson listar

Bosse Johansson menar att det finns fyra punkter som han är extra nöjd med att ha varit med om att utveckla under sina år:

Sportsliga framgångar. ”Vi har haft många väldigt bra år, med ett otroligt bra facit. Två SM-guld, två europeiska cupgruppspel och ett cupguld är väldigt bra.”

Ordning och reda. ”Ett av målen som vi satte upp tidigt under min tid här, som jag är väldigt stolt över att vi lyckats med, är att vi har fått stabilitet och struktur på hela organisationen – och har en stark styrelse.”

Ekonomin. ”Det blir ett sämre år i år, med tanke på att publiksiffrorna sjunkit som en del av uteblivna sportsliga framgångar. Men vi har ett bra eget kapital och en sund syn på ekonomin.”

Talangsidan. ”Elfsborg är i dag en av de fem klubbar i Norden som de största talangerna väljer mellan, som 15–16-åringar. Vi har en väldigt väl fungerande akademi.”

Visa mer...