Borås behöver elit på damsidan

Sport Artikeln publicerades
Sjömarken gör Bergdalen sällskap i division I nästa år, men båda lagen har en bit kvar till allsvenskan.
Foto: Jan Pettersson
Sjömarken gör Bergdalen sällskap i division I nästa år, men båda lagen har en bit kvar till allsvenskan.

Borås utsågs i veckan till årets breddidrottskommun men fick inte ens någon nominering till elitlistan. Det finns fortfarande en del att jobba med – framför allt på damsidan.

Sedan 2007 rankar Sport & Affärer Sveriges idrottskommuner. Specialtidskriften gör en sammantagen bedömning, men också tre speciallistor.

På den stora listan klättrade Borås mest och plockade 14 placeringar på vägen till elfteplatsen. På breddlistan hamnade Borås alltså i topp – precis som 2012.

Det är naturligtvis något att vara stolt över och glädjas åt. I kommunen finns god tillgång till motionsspår och träningsanläggningar. Kommunen ger extra stöd till exempelvis Norrby IF och Borås AIK för att de är verksamma i utsatta områden och uppmuntrar även föreningar som anstränger sig för att välkomna personer med funktionsnedsättning.

Gott så. Borås stad gör en insats för folkhälsan och samhällsbygget. Men om man borrar lite djupare så kan man också konstatera att kommunen inte nomineras på speciallistorna för elit och event. Och Borås var heller inte med när SVT i samband med SM-veckan släppte sin ranking av landets 25 bästa idrottsstäder.

För att få en placering på SVT:s lista, som toppades av Jönköping, krävs framgångar på elitnivå. Borås har ett fotbollslag i allsvenskan och ett i superettan och dessutom ett basketlag i den högsta ligan, men lagen konkurrerar för närvarande inte om några medaljer.

På damsidan finns några individuella idrottare (framför allt roddarna Emma Fredh och Lovisa Claesson) som utmärker sig, men lagmässigt saknas eliten.

Om Borås på allvar ska bli en idrottskommun behövs framgångar på damsidan. Och då behövs resurser. Det är därför ett seminarium som Tänk om! är viktigt.

Om sponsorerna kan se potentialen i ett damallsvenskt lag så kanske vi kan få ett. Om det gick i Växjö så går det i Borås.

Men då måste så väl kommunen som företagarna öppna plånboken och kanske rent av styra om resurser.