Bingodöden slår mot Norrby

Sport Artikeln publicerades

1 juli kan det vara slutspelat på Norrby Bingo. Det kommer drabba klubbens fotbollsverksamhet ekonomiskt.

– Det blir tufft för Norrby IF, säger ordförande Fredrik Hjelm.

Fotbollsföreningen har fått löpande information under året från Bingoverksamheten. Och att den kan tvingas lägga ned till sommaren på grund av vikande spel kommer inte som en överraskning för Hjelm.

– När nu inkomsterna från Bingon inte kommer in så får vi kavla upp ärmarna och försöka hitta inkomst på annat sätt. Det är aldrig positivt när en inkomstkälla försvinner, säger ordföranden.

När Norrby Bingo sökte om fortsatt tillstånd för 2015 fick de istället besked om att verksamheten ska avvecklas senast 1 juli. Det är Länsstyrelsen som bedömer att avkastningen, som varit för låg sedan 2013, inte heller det här året kommer nå som lägst fem procent som man anser rimligt. Enligt lotterilagen måste nämligen bingospel ge en skälig vinst.

– Det får konsekvenser ekonomiskt för Norrby IF som huvudägare. Bingon har varit ett av benen som verksamheten har vilat på. Nu handlar det om att vara kreativ och hitta nya sätt att finansiera verksamheten på. Vi har ett stort ansvar med många ungdomar från en utsatt stadsdel, så vi kommer kämpa med näbbar och klor för att överleva.

Vilka summor det handlar om vill inte Hjelm berätta, men Paavo Väyrynen, vd för Norrby Bingo samt kassör för Norrby IF, säger:

– 2014 gav det runt 100 000 kronor, men det har varit väsentligt mycket mer tidigare.

Orsaken till det är enkel enlig vd:n.

– Vi har för dålig lönsamhet. Vi har tappat mot nätbingon och Jack Vegas-maskinerna har också börjat gå sämre i och med att svenska spel införde spelkortstvång på alla sina spel. Det är samma trend i hela landet.

Väyrynen tror att den går att vända och därför kommer Norrby Bingo kommer överklaga Länsstyrelsens beslut.

– Vi jobbar på att dra ner kostnaderna och det börjar gå åt rätt håll. Vi har gjort en hel del förändringar och det kommer visa sig. Vi kommer i första hand överklaga och sedan lämna in en ny ansökan baserad på nya siffror efter första kvartalet. Det är viktiga pengar för föreningen.

Lars-Erik Persson, länsjurist på Länsstyrelsen Västra Götaland:

– De måste precisera konkreta förändringar för att få genom en överklagan. Vi hade en hall i Göteborg som lyckades. De fick ner hyran och andra kostnader, men tvingades att lägga ner ett år senare.

Fredrik Hjelm igen:

– Varenda post som kan inbringa pengar till verksamheten är viktig. Det är klart att om det här inte går att rädda så är det ett slag för föreningen utan tvekan.