Annons

BHC: "Vi kommer att överklaga"

Ekonomiskt krisande Borås Hockey tvingas lämna hockeyallsvenskan och flyttas ner till division ett.
Sport • Publicerad 27 juni 2012
Borås Hockeys klubbchef Stefan Persson och vice ordföranden Robert Magni.
Borås Hockeys klubbchef Stefan Persson och vice ordföranden Robert Magni.Foto: Jan Pettersson

– Alla rykten och samtal talade om att Borås var okej – nu visade det sig vara helt tvärtom, säger det tilltänkta nyförvärvet Patrik Näslund till BT.

Han fortsätter:

Annons

– Vi var ganska många unga spelare som kom hit för att få chansen att visa upp oss i allsvenskan, nu blev det inte så mycket med det och jag har ingen aning om vad som händer.

Nämnden för elitserien och hockeyallsvenskan i Svenska Ishockeyförbundet skriver i det pressmeddelande som skickades ut vid 14-tiden, att anledningen till degraderingen är att klubben inte uppfyller kraven för elitlicens. BHC flyttas således ned till division ett.

Från pressmeddelandet:

"Borås Hockey har i sin årsredovisning haft negativt kapital i två, på varandra, följande räkenskapsår. Nedflyttning skall således ske om inte särskilda skäl talar däremot". De omständigheter som föreningen åberopat utgör inte sådana särskilda skäl".

Borås Hockey har möjlighet att överklaga beslutet.

– Vi kommer absolut att överklaga, säger Robert Magni, vice ordförande i BHC. Han menar att det finns underlag som kan bidra till ett annat beslut i frågan.

Fast samtidigt inser BHC-ledningen att de inte har råd att vänta in en överklagan.

– Vi har styrelsemöte i morgon. Vi får arbeta utifrån de förutsättningar som finns nu – alltså att vi skall spela i division I. Vi måste ut och sälja sponsring, säger Magni.

Borås Hockey har haft ekonomiska problem under en längre tid men i slutet på maj verkade det ljusna för klubben. Tingsrätten godkände då föreningens rekonstruktion. Rekonstruktören Olle Lindeblad sade till BT:

– Det kostade en miljon kronor att bli av med skulder på fyra miljoner. BHC har blivit av med surdegar och har väldigt bra förutsättningar ekonomiskt sett inför nästa säsong.

Annons

– Som jag ser det har man återställt kapitalet efter den här företagsrekonstruktionen.

Det var dock en månad för sent. För att få elitlicens får man inte ligga minus den 30 april två år i rad. Och BHC låg minus både den 30 april 2011 och i år. För rekonstruktionen var inte klar förrän i slutet av maj.

BHC anser dock att man i praktiken var på säker mark redan i april, och att nämnden borde ha tagit hänsyn till det.

– Jag tycker att nämnden varit lite väl formalistisk. Syftet med reglerna är väl att visa att klubben har ekonomi att klara nästa säsong? Och vi har visat att klubben har det. Jag tycker att de kunde ha höjt blicken, säger Lindeblad.

Kraven för elitlicens

* Förening får inte vara på obestånd

* Förening får inte i årsredovisning per den 30 april ha negativt eget kapital under två på varandra följande räkenskapsår.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons