Annons

Backhopparen Matti Nykänen död

Den tidigare backhoppningsstjärnan Matti Nykänen är död, skriver tidningen Seiska. Finländaren, som under sin karriär tog fyra OS-guld och sex VM-guld, dog under natten till måndagen. Han blev 55 år gammal.
Backhoppning (TT-FNB) • Publicerad 4 februari 2019
Matti Nykänen. Arkivbild.
Matti Nykänen. Arkivbild.Foto: Dieter Endlicher/AP/TT

Nykänen slog igenom i världseliten med VM-guld i stor backe i Oslo 1982. Två år senare tog han dubbla guld i Sarajevo-OS innan han nådde sin karriärs höjdpunkt: OS i Calgary 1988. Där sopade Nykänen rent och tog tre guld av tre möjliga; två individuella och ett i lag.

Han avslutade idrottskarriären 1991, i samband med V-stilens intåg, men blev om möjligt än mer omskriven på senare år. Nykänen led av alkoholmissbruk och var inblandad i många skandaler, bland annat dömdes han för misshandel flera gånger och satt i fängelse för att ha knivhuggit en granne. Det stormiga livet, som pågick både under och efter karriären, blev till spelfilm 2006: "Matti – elämä on ihmisen parasta aikaa" ("Matti – livet är människans bästa tid).

Annons

Han försökte sig också på en karriär som musikartist och gav ut flera album.

Utöver de många mästerskapsgulden vann Matti Nykänen den totala världscupen fyra gånger och den tyskösterrikiska backhopparveckan två gånger. Han blev vid två tillfällen, 1985 och 1988, utsedd till årets idrottare i Finland.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons