Annons

Arvidsson får ingen OS-biljett

Den svenska OS-truppen växte på torsdagen med fyra namn. Dock blev det tummen ner för Sofia Arvidsson.
Sport • Publicerad 14 juni 2012
Sofia Arvidsson deppar.
Sofia Arvidsson deppar.Foto: Björn Larsson Rosvall/Scanpix

Det finns paralleller mellan Sofia Arvidsson och Matilda Ekholm. Båda är kvalificerade via internationella tennis- respektive bordtennisförbunden. Men båda har fått nobben av Sveriges Olympiska Kommitté (SOK) med motiveringen att de inte klarar kraven på att kunna konkurrera om åttondeplatser i OS.

Bordtennisförbundet har inlett en juridisk process mot SOK. Sofia Arvidsson är också beredd att strida för det som hon tycker är hennes plats.

Annons

– Jag ska prata med det internationella förbundet (ITF) och se vad de kan göra. De har ju till exempel en regel som säger att man inte får spela OS om man inte spelar Fed Cup, jag har spelat Fed Cup sedan jag var 16 år. Det borde tala för mig, säger Arvidsson.

Bitter och ironisk

Arvidsson fick beskedet via SMS under träningen på torsdagen. Hon säger att luften gick ur henne eftersom hon både hoppats och trott att hon skulle få åka till London.

– Det är fyra år till nästa OS. Men även om jag skulle vara världstia då så hittar väl SOK på en ny regel som säger att om man inte var med i London får man inte vara med i Rio de Janeiro.

Om inte dubbelparet Lindstedt/Brunström fått OS-klartecken så kanske Arvidsson hade fått chansen trots allt. SOK har en regel som säger att en aktiv som kvalificerat sig enligt de internationella kraven kan tas ut av SOK om idrotten i fråga inte är representerad i OS. Med dubbelparet uttaget försvann den möjligheten.

Hade kunnat spela mixed

– Det är inget som säger att det är så i det här fallet, säger SOK-ordföranden Stefan Lindeberg.

– Sofia Arvidsson har inte uppnått de kriterier vi har. De är bestämda av idrottsförbunden på vårt årsmöte och vi följer dem.

Men Arvidsson är helt oförstående till det.

– Jag och "Robban" hade kunnat spela mixed också. Vi hade haft medaljchans, säger Arvidsson.

Annons

Vid SOK:s årsmöte 2009 hade Friidrottsförbundet ett förslag om att aktiva som klarat internationella kvalgränser skulle få åka till olympiska spel. Det röstades ner av förbunden.

– Det är pinsamt om bara Sverige låter bli att skicka sina kvalificerade idrottare, säger Sofia Arvidsson som på söndag spelar singel i nederländska 's-Hertogenbosch.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons