April, april...Elfsborg får gult konstgräs

Sport Artikeln publicerades

Planen på Borås Arena ska läggas om. Elfsborg får igenom ett gammalt önskemål.

Konstgräset blir gult och linjerna svarta.
Byggledaren Roger Hedlund förklarar:
– De franska tillverkarna lovar att underlaget har samma kvalitet oavsett färg. En gul matta påstås till och med kunna nyttjas någon säsong längre än en grön.

Efter 3,5 års hård användning kommer dagens konstgräs att rivas upp direkt efter sista allsvenska vårmatchen. Den spelas mot IFK Göteborg 12 maj.
Sedan väntar en veckas jobb med det nya underlaget. Invigning sker i tipscupen runt midsommar.

Som framgår av bilden här intill har Borås Arena AB fått en provmatta som mäter 10 x 15 meter.
Hedlund säger:
– Mattan är smakfull och går alltså i stil med Elfsborgs klubbfärger. Det kommer förstås att innebära en särskilt virtuell upplevelse för alla supportrar.

Minst lika positiv är Elfsborgs ordförande Bosse Johansson.
– Att göra något som kittlar våra fans har länge funnits med i tankarna, säger han. Vi har jobbat med frågan i smyg och fick så småningom godkännande från Uefa via Svenska Fotbollförbundet.

Acceptans från Uefa-högkvarteret i Schweiz var inte alldeles givet. De styrande för Europafotbollen har tidigare sagt nej till en norsk förfrågan om en blå konstgräsplan.
– Elfsborgs ledning har goda kontakter med folk i ledande ställning. Det underlättade säkert ställningstagandet, gissar Roger Hedlund.

Mindre entusiatisk till beslutet är Elfsborgs rival Norrby IF. Trotjänaren Arne P Johansson rasar i luren när han får beskedet från BT:
– Vi jobbade för en kompromiss, gult gräs och blåa linjer. Nu känner vi oss totalt överkörda. Sannolikt kommer vi att kräva blått konstgräs på Ramnavallen, men då konstrar väl Uefa.

I dag klockan 11-12 är det öppen visning av den gula provmattan på Borås Arena.