Angerer hjälte i EM-finalen

Sport Artikeln publicerades

Få gav Norge några som helst chanser i EM-finalen mot Tyskland. Man fick till slut två givna. Båda straffarna räddades dock av Nadine Angerer och Tyskland står ännu en gång som EM-mästare efter 1–0-seger.

Till slut var allt som vanligt igen. En enda stor hög med jublande tyska spelare efter ännu en finalseger. När Tyskland lämnade Friends Arena var det med fotbollslandslagets sjätte raka EM-guld.

En beundransvärd svit efter en lika imponerande insats av en given matchhjälte.

När det talats om tysk generationsväxling var det till slut en veteran – målvakten Nadine Angerer – som kom att avgöra.

Hennes femte EM-guld kom efter två straffräddningar i finalen, båda lika tjusiga som viktiga.

– Nadine Angerer har hållit en fantastisk nivå under många år. Hon är bäst när det gäller, sade Lotta Schelin som såg matchen från läktaren.

– Jag talade med min målvaktstränare inför matchen och bad att vi skulle titta på straffarna som Norge slog mot Danmark i semifinalen. Till slut handlar det dock mest om instinkt, sade Angerer själv efteråt.

Då hade hennes lagkamrat Célia Okoyino da Mbabi – tillbaka från skada – dragit ned Norges Cathrine Dekkerhus i 29:e minuten. Trine Rönning som sköt det avgörande straffmålet mot Danmark i semifinalen klev fram men en benparad från Angerer höll Tyskland kvar. Efter att Okoyino da Mbabi sedan frispelat Anja Mittag till 1–0-målet i 49:e minuten fick Norge ännu en chans till kvittering på straff.

Veteranen Solveig Gulbrandsen klev fram, skottet var nästan mitt i mål och Angerer hann få upp en hand.

– Det är svårt att ranka matcher. Jag har varit med om många viktiga i min karriär men självklart var det en härlig match och självklart är jag väldigt glad, sade Angerer.

När väl Norge fick in bollen (65:e) dömdes det bort för offside och när inhopparen Elise Thorsnes forcerade och sprang "rakt igenom" Angerer stod tyskan ändå pall om än efter lite medicinsk vård.

Det som skulle bli Tysklands match mot ett tröttkört Norge som tvingats till 120 minuters spel mot Danmark i EM-semifinalen blev i stället en orgie i norska missar och besvikelse. Precis som i semifinalen mot Sverige var det Angerer som till mycket stor del bidrog till att Tyskland ännu en gång kunde vinna.

När Tyskland har varit skakigt och inte alltid gått att känna igen i EM – minns just förlusten mot Norge i gruppspelet – har Angerer varit en grundtrygghet. För förbundskaptenen Silvia Neid blev det nu hennes totalt åttonde EM-guld.

– Självklart är det en härlig känsla. Särskilt som man många inte förväntade sig en tysk seger. Vi hade en skakig start, gjorde en dålig match mot Norge men efter kvartsfinalen hittade vi vår väg och självklart är jag glad över att vinna den här matchen med det här unga laget.

Norges mål i gruppspelet blev till slut också det enda som Tyskland släppte in i EM.

Den vinsten hade garanterat Norge gärna haft på söndagen i stället.