Annons

Anders Jonsson kliver åt sidan

Borås Basket byter tränare.
Finländaren Lars Ekström, 43, tar över och Anders Jonsson blir assisterande coach.
Sport • Publicerad 29 december 2008
Anders Jonsson, som coachat Borås Basket sedan förra säsongen, lämnar nu över huvudansvaret till finländaren Lars Ekström.
Anders Jonsson, som coachat Borås Basket sedan förra säsongen, lämnar nu över huvudansvaret till finländaren Lars Ekström.Foto: Jan Pettersson

–Det känns som en bra lösning, säger Jonsson själv.

Resultaten har varit för dåliga, arbetet som ensam coach för tufft.

Annons

Anders Jonsson tar steget åt sidan och lämnar över till Lars Ekström som ansvarig coach för Borås Basket med omedelbar verkan.

–Jag känner mig jätteglad över det här. Jag har behövt mer hjälp och har prövat olika vägar att få det att fungera, säger Jonsson som de senaste veckorna har diskuterat fram den här lösningen tillsammans med spelande sportchefen Jonas Larsson.

Höga förväntingar

Jonsson hade själv höga förväntningar inför säsongen, men laget har inte motsvarat dem och ligger långt ifrån den fjärdeplats som var målsättningen.

–Resultaten har inte varit som jag trott på från början.

Exakt hur rollfördelningen kommer att se ut vet inte Jonsson ännu då han inte samtalat med Ekström.

–Han (Ekström) kommer att ha hand om spelet i första hand och sedan får vi dela upp jobbet som jag har gjort. Det behövs verkligen en person till, säger Jonsson.

Nye coachen Lars Ekström befinner sig för tillfället i Finland där han leder det finska juniorlandslaget (ett jobb han kommer att ha parallellt med uppdraget i Borås). Ekström säger så här till BT om att ta över i Borås Basket:

–En utmaning jag ville ta. Jag ser fram emot att träffa laget och försöka hjälpa dem att ta sig till slutspel, säger Ekström som förstår svenska, men än så länge föredrar engelska.

Ekström var för en vecka sedan tränare för finska ligalaget Tarmo, men ekonomiska problem i föreningen gjorde att Ekström och två spelare fick lämna. Men Ekström behövde alltså inte vänta länge på nya anbud.

Annons

–Borås hörde av sig direkt och sedan har allting gått väldigt fort. Vi har haft en bra dialog.

Vad vet du om laget?

–Jag har precis sett fyra inspelade matcher och känner igen Ryan McDade från hans tid i Finland, Jonas Larsson känner jag till från det svenska landslaget och Michael Kingma har jag hört talas om.

Ekström beskriver sig själv som en tränare som intresserar sig för vad varje spelare kan förbättra individuellt och en person som alltid ställer höga krav.

Första intrycken, vad ska förbättras?

–Jag vill se bättre intensitet på planen. Men jag ska ha ett snack med Anders (Jonsson) först och sedan med spelarna så får vi se.

Ekström ansluter till laget den tredje januari och stannar först och främst säsongen ut.

13 omgångar återstår av grundserien.

Lars Ekström

*Spelade i det finska landslaget under större delen av 1980-talet.

*Utbildade sig sedan inom historia och litteratur i Kalifornien, USA.

*Tränade juniorlag under sin aktiva karriär, men valde att satsa på en professionell tränarutbildning i Finland.

*Tränade ligalaget Lahti under fyra år innan han återvände till hemstaden Borgå för att träna sitt gamla lag, Tarmo.

*Har utsetts till årets coach två gånger i Finland (2004 och 2007).

Fredrik Nodin
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons