Almgren tillbaka i landslaget igen

Sport Artikeln publicerades

Tre svåra knäskador får räcka. Nu är Johanna Almgren, 23, tillbaka i A-landslaget.
– Jag känner mig nästan chockad, säger hon.

FOTBOLL GÖTEBORG

Borås-tjejen ingår i truppen till träningslägret på Cypern 10-17 februari. Det fick hon förbundskaptenen Thomas Dennerbys ord på i går morse.

– I förra veckan ringde han och sa att jag fanns med i diskussionerna. Men att jag verkligen skulle komma med i landslaget – jag är så glad!

När tänkte du senast på en comeback i blågult?

– Det har funnits i bakskallen hela tiden. Och visst drömmer jag om en plats i truppen till Peking-OS. Nu börjar det kännas möjligt, säger hon.

Länge tycktes skador hindra Almgren från en lysande fotbollskarriär. Tre gånger om har svåra knäoperationer tvingat henne till lång konvalescens.

Redan för åtta år sedan rök korsbandet i högerknät. Säsongen därefter råkade hon ut för samma åkomma i vänsterknät.

Johanna fortsatte fajtas från ett besvärligt utgångsläge. 2004 värvades hon från Byttorps IF till allsvenska Göteborgs FC.

Flytten resulterade i två A-landskamper 2005 och tre till 2006, innan det small till igen just inför sommaruppehållet. Nu var det brosk i höger knä som spökade.

– Vid korsbandsskadorna var jag så ung. Då ville jag bara komma igen. Det kändes tyngre med den sista smällen, erkänner hon.

Många i omgivningen befarade att elitsatsningen var över. Johanna Almgren vägrade lyssna på dystra prognoser. Hon slet med målet att göra comeback efter Kina-VM senhösten 2007.

Det lyckades. Johanna gjorde fem allsvenska matcher för GFC – och fick nytt framtidshopp.

Efter nyår är hon igång för fullt, dock med permis från morgonpassen tisdagar och torsdagar.

– Det känns lite i knät, och det svullnar efter träningarna. Men nu går svullnaden ner direkt. Det gjorde den inte tidigare, berättar hon.

Torbjörn Nilsson är ny klubbtränare i Göteborgs FC. Blåvitt-legenden spred lovord till BT om sin nygamla landslagsflicka:

– Johanna är jätteduktig med bollen. Ja, hon har egentligen allt som behövs: teknik, spelsinne, inställning. Om bara kroppen håller bör hon ta en plats i landslaget.

Inga hämningar efter skadeproblemen?

– Ibland kan man se att hon inte litar fullt ut på knät. Men det är väl naturligt efter alla besvär, gissar Torbjörn Nilsson.

Efter bara några veckor i sin ovana roll är cheftränaren mycket nöjd med sitt val.

– Det är en underbar grupp att ha hand om. Tjejerna är så mottagliga för synpunkter och alltid beredda att ta ansvar.