Höög till BT: "Det är fruktansvärt"

Borås Artikeln publicerades

Matchen mellan Göteborg och Malmö avbröts efter ett inkastat knallskott.

– Det är bedrövligt, säger Pelle Höög, till BT.

Matchdelegat Pelle Höög, ordförande i Borås kommunfullmäktige, tvingades meddela att toppmötet ställts in. En smällare brändes av i närheten av den assisterande domaren Mathias Klasenius och Tobias Sana, som tidigare spelat i Göteborg. MFF-spelaren höll på att värma upp och svarade med att rusa fram mot hörnflaggan och kasta in den mot Göteborgs-klacken.

– Vi tittade på vilka möjligheter som fanns. Vi hade en assisterande domare som fick den i öronhöjd så det susade och när han kom in i omklädningsrummet så började han gråta. Han var skakad, vi kunde inte fortsätta under några omständigheter.

Höög fortsätter:

– Det här är allvarligt. Vi hade funktionärer som inte kunde fortsätta sitt jobb.

Det var en kvart kvar av matchen och det stod 0–0 när domare Jonas Eriksson bröt matchen och spelare och domare lämnade planen i avvaktan på vidare besked. Efter matchmötet där föreningarnas säkerhetsansvariga, polisen, arenaansvarig, domaren och Pelle Höög var med lämnade Boråsprofilen beskedet.

– Vi avbröt matchen och det var ett bra beslut. Jag är nöjd med det, det var aldrig någon diskussion och vi var helt överens. Det är en arbetsmiljöfråga.

Matchdelegaten uppfattade situationen direkt.

– Jag såg att spelaren vek sig och hur Klasenius reagerade.

Vad känner du nu?

– Det är bedrövligt att det ska ske under en fotbollsmatch som ska vara glädjefylld och rolig. Att behöva uppleva att det kastas knallskott runt sig och in på plan där det finns människor som jobbar. Det är fruktansvärt.

Fallet hamnar nu hos fotbollförbundets disciplinnämnd, via Höögs rapport samt domarens.

– Vilka beslut de tar sen har jag ingen aning om.

Höög har varit med om en avbruten match tidigare, matchen Helsingborg– Djurgården när en supporter avled mars 2014.