Alla parter överens: Holmén till Elfsborg

Fotboll Artikeln publicerades
ARKIVBILD. Samuel Holmén får snart dra på sig Elfsborgströjan igen.
Foto:Andreas Carlsson/BT-arkiv
ARKIVBILD. Samuel Holmén får snart dra på sig Elfsborgströjan igen.

Samuel Holmén flyttar hem till Elfsborg.

BT kan avslöja att Boråsklubben nu är helt överens med såväl Istanbul BB som huvudpersonen själv.

– Samuel ger upp ett ekonomiskt väldigt förmånligt år i Turkiet för att komma hem, säger ordförande Bosse Johansson.

Redan i mitten av mars avslöjade BT att en övergång var mycket nära. Nu säger flera uppgiftslämnare som BT talat med att Samuel Holmén är helt klar för Elfsborg.

Klubbens ordförande Bosse Johansson menar att kontraktet inte är påskrivet än – men att förhoppningarna för att så ska ske inom en snar framtid är goda.

– Inom två veckor hoppas jag att allt är klart. Det skulle betyda mycket för både Elfsborg och Borås, säger Johansson.

Han bekräftar att Elfsborg har funnit en lösning kring alla siffror i ett avtal med Istanbul BB, där Holmén har ett år kvar på sitt kontrakt, och med Holmén själv. Samtliga uppgörelser ska vara godkända av alla parter.

– Vi är överens, men det innebär så klart ett ekonomiskt åtagande för oss. Det måste lösas, och vi hoppas på extra stöttning från sponsorer, innan vi kan skriva kontraktet.

Enligt BT:s uppgifter kräver Istanbul BB mellan två och tre miljoner kronor för att släppa Holmén ett år före kontraktets utgång. Till det ska läggas lön och trolig sign on-bonus för Holmén, som blir en av allsvenskans största profiler.

– Jag kommenterar inga summor, men man ska veta att Samuel ger upp ett ekonomiskt väldigt förmånligt år i Turkiet för att komma hem. Vi vill ge honom ett bra kontrakt här, men givetvis inte lika bra som det i Turkiet. Det är en balansgång, det där. Han blir en kulturbärare i klubben, säger Johansson.

TV: Holméns viktiga cupmål mot Fenerbahce i maj

Elfsborg har den senaste tiden kraftsamlat hos sponsorer för att ro affären i land – och efter att ha säkrat öronmärka Holméninsatser från stora sponsorer har man nu kontaktat mindre företag med förslag på sponsringspaket. I dessa ingår biljetter till Elfsborg–Hammarby 17 juli, som väntas bli Holméns första match i återkomsten.

– Vi siktar på att Samuel ska vara spelklar där och då, säger Bosse Johansson.

Hur bedömer du chanserna?

– Jag vill inte sätta procentsatser på det, men visst känns det som att möjligheterna är väldigt goda.

Annelundsbördige Samuel Holmén var med och vann SM-guld i Elfsborg 2006. Sommaren därpå lämnade han klubben för en, skulle det visa sig, tio år lång utlandskarriär.

Under tre år spelade han i danska Bröndby, innan flyttlasset gick till Turkiet. Där har han spelat dubbla sejourer i Istanbul BB, och däremellan i storklubben Fenerbahce samt i Bursaspor och Konyaspor. Den nyss avslutade säsongen slutade med en imponerande andraplats i turkiska ligan.

Holmén har 32 A-landskamper på meritlistan.

BT söker Samuel Holmén för en kommentar.