Marks nya superskräll – besegrade mästarna

Mark Basket stod i kväll för en ny jätteskräll när man slog Luleå med 85–80. På onsdag avgörs kvartsfinalserien.
Basket • Publicerad 26 mars 2018

Mark möter Luleå och är rejält förlusttippat – i ärlighetens namn är det i princip ingenting som talar för en hemmaseger. Men det var det inte mot Umeå för tre veckor sedan heller – och då vann Kinnalaget med 13 poäng och stod för den största skrällen på väldigt länge i Basketligan Dam.

Marks amerikanska center Alexis Hyder, som tvingades kliva av den första kvartsfinalen med en stukad fot, har gett klartecken till spel.

BT:s reporter i Kinnahallen kommer successivt rapportera från matchen. Uppkast sker 19.00.

Luleå vann den första kvartsfinalen med 30 poängs marginal och säkrar vid seger på måndagskvällen avancemang till semifinalen. Skulle Mark vinna och kvittera till 1–1 i matcher väntar ett helt avgörande tredje möte i Luleå på onsdag.

MARK BASKET–LULEÅ BASKET

Kinnahallen, 19.00

Period 1: 19–22

Mark stod upp bra i den första quartern, och var även uppe i tre poängs ledning, 14–11, en stund. Luleå har dock överlag varit det något bättre laget, främst tack vare rutinerade Anna Barthold, som gjort åtta poäng. Luleå leder med 22–19, och Alexis Hyder har med sex poäng och fem returer varit bäst i Mark hittills. Noterbart är att just Hyder, som klev av första kvartsfinalen skadad men som alltså är tillbaka nu, vred sig i plågor med nio sekunder kvar av perioden efter en olycklig situation där hon först fick en smäll på benet och i det efterföljande fallet såg ut att få en motståndares ben i huvudet. Amerikanskan reste sig dock efter en stund, till applåder från hemmapubliken.

Period 2: 24–24 (totalt 43–46)

Redan 1.40 in i den andra quartern ådrog sig Marktalangen Anna Golob, 18, sin fjärde foul – på 6.44 minuters speltid – och bänkades av coachen Robin Sandberg. Luleå inledde den andra perioden starkt och ledde snabbt med nio poäng, 19–28 på resultattavlan.

Mark spelade upp sig något efter den svaga inledningen på perioden och bra trepoängsskytte från de två lagen avlöste varandra under en stund. När Janee Thompson satte 37–41 var Mark nära igen – men då kontrade gästernas Silvia Favento med sin andra raka trepoängare och gav norrbottningarna en sjupoängsledning.

I slutet knappade Mark in igen – och Alexis Hyders två satta straffkast i periodens slutsekund innebar att Luleåledningen i halvtid hade minskat till tre poäng: 43–46.

Alexis Hyder (10 poäng, 11 returer) imponerar mest i hemmalägret.

Period 3: 24–18 (totalt 67–64)

Mark gjorde en stark inledning på matchens andra halvlek och tredje period. När drygt två minuter återstod av perioden gick Mark upp i ledning med 60–59. Quy Nguyen samt amerikanskorna Alexis Hyder och Janee Thompson har varit riktigt bra. Med sju sekunder kvar av perioden satte Thompson ett trepoängsskott som förde Mark upp i trepoängsledning inför sista perioden: 67–64. I och med det senaste skottet gick Thompson upp som bästa poänggörare i matchen med 18, följd av Hyder på 16.

Period 4: 18–16 (totalt 85–80)

Fjärde quartern inleddes för Mark på bästa sätt, genom att Erica Iderstål satte ett vackert trepoängsskott fram till sex poängs ledning, 70–64. 207 åskådare i Kinnahallen applåderar, låter mycket och lever sig in i den dramatiska matchen.

Med 6.30 kvar stod det 72–70 till Mark.

Med 5.30 kvar stod det 75–72 till Mark.

Med 4.30 kvar stod det 79–74 till Mark.

Med 3.30 kvar stod det 79–76 till Mark.

Med 3.10 kvar på klockan gjorde Anna Barthold två poäng för Luleå och reducerade till 79–78. Då valde Robin Sandberg, coach i Mark, att begära timeout. Dramatiska slutminuter att vänta.

Med 2.20 kvar stod det 81–78 till Mark.

1.27 kvar: Janee Thompson gör två poäng (83–78) och blir samtidigt foulad, vilket innebär ett straffkast som bonus. Samtidigt begär Luleå timeout.

1.27 kvar: Thompson sätter straffkastet, 84–78.

35 sekunder kvar: Allis Nyström i Luleå ådrar sig en foul, och Mark har bollen med sex poängs ledning. Timeout begärd.

34 sekunder kvar: Två straffkast för Janee Thompson i Mark. Sätter ett. 85–78.

SLUT! Mark Basket vinner mot Luleå med 85–80, står för ligans största skräll – igen – och tvingar fram en helt avgörande SM-kvartsfinal på onsdag i Luleå.