Borås Basket föll i Norrköping

Borås Basket fortsätter att ha det tungt i SBL. I dag föll man borta mot Norrköping Dolphins med 83–76.
BASKET • Publicerad 30 december 2017

Det var Borås femte förlust på årets sex sista matcher. Här är vår matchrapportering från start:

Inför matchen:

Det är två lag med helt olika form som möts. Medan Norrköping utklassade Södertälje senast har Borås Basket fyra förluster på de fem senaste matcherna.

Boråslaget ligger faktiskt sist i ligans formtabell över de fem senaste omgångarna. De har inte klarat av att spela anfallsspel utan skadade stjärnguarden Nimrod Hilliard IV.

Första perioden: 29–18.

Norrköping ägde perioden. Hemmalaget inledde med att gå till 5–0. Borås kvitterade till 5–5. Sedan följdes lagen åt till 11–11.

Borås hade ledningen en gång, med 11–9. Men där gjorde Norrköping ett ryck. Under två minuter gjorde hemmalaget 9–0 och gick från 9–11 till 18–11.

Det gjorde att Henrik Svensson kände sig tvungen att ta sin första timeout efter 6.46. Den hjälpte föga. Hemmalaget gled ifrån alltmer under de sista dryga tre minuterna.

Hemmadebutanten Jonathan Dubas gjorde en riktig succedebut med åtta poäng på bara 2.23 minuters spel.

För Borås var perioden ett enda mörker. Utöver elva poängs underläge drog trion Jakob Sigurdarson, Marin Mornar och Brett Bisping på sig dubbla fouls. Flest poäng gjorde formstarka Andreas Person med sju.

Andra perioden: 17–18, totalt 46–36

Det var ingen ljusning för Borås i början av den andra perioden. Det tog 2.06 innan gästerna gjorde sina poäng. Positivt dock för Borås att Norrköping inte gjorde fler under den perioden.

När Borås även bara lyckades göra två poäng även under de följande två minuterna hade man inte samma lycka. När Henrik Svensson tog sin andra timeout i halvleken var det 39–22, alltså 10–4 i perioden. Då visade matchklockan 4.34.

Efter timeouten hittade Borås mer rätt både i anfall och försvar. Man jobbade sig också sakta men säkert närmare. Efter 5.28 satte Andreas Person en trea till 39–25, och fick hemmalaget att ta sin första timeout. I och med trean hade Person gjort tio poäng, flest i matchen.

Efter 6.54 tog Norrköping ny timeout. Då hade hemmaledningen krympt till tolv poäng, 42–30. Och strax efter var det nere i tio. Och där stannade det fram till halvtidsvilan.

I Borås är Person bästa poängplockare med 13. Marin Mornar med nio och Fredrik Andersson med fyra skuggar. Noterbart att Jakob Sigurdarson är poänglös, trots en speltid på 16.35.

I Norrköping har Joakim Kjellbom gjort flest poäng, tio. Dubas är kvar på åtta och stjärnguarden Gerry Royce Blakes II står på sju.

Tredje perioden: 23–21, totalt 69–57

Borås hade det tungt från minut fem till minut 15, en tiominutersperiod man förlorade med 17 poäng. Man krympte dock underläget innan paus, vilket ändå borde kunna innebära att man tog lite positiv energi med sig in i pausvilan.

I början av perioden var underläget under en kort period nere i nio poäng. Men efter 2.15 var Norrköpings ledning uppe i 14 poäng, 55–41.

Där följde tre poängfattiga minuter. Men när Micke Lindquist lade i en tvåa till 60–43 efter 5.30 var det alltså återigen 17 poäng upp för Norrköping. Då tog Henrik Svensson andra halvlekens första timeout.

Under de följande minuterna var underläget rätt stabilt kring 15. Som mest var det uppe i 18 vid 64–46 efter åtta minuter.

Men med 56 sekunder kvar sänkte Mike Palm en trea till 66–54, vilket gav Borås lite hopp, och fick Norrköping att ta timeout. Som närmast var Borås åter nere i tio poäng, 66–56. Men underläget är tolv poäng in i slutperioden.

Kjellbom är matchens bästa poängplockare med 16 före Boråsduon Person och Mornar på 13.

Fjärde perioden: Norrköping–Borås 14–19, totalt 83–76.

Jyles Smith gjorde periodens första poäng, och minskade Borås underläge till tio, 69–59. Och med 7.50 kvar satte Smith en ny tvåa, och fixade så att underläget var ensiffrigt för första gången efter paus.

Norrköpings första poäng i perioden dröjde ända till 2.53, där Micke Lindquist gjorde 71–61.

När fem minuter återstod var det åter nere i åtta poäng, 73–65. Och efter 5.12 satte Andreas Person en trea, som gjorde att Borås bara var fem poäng bakom. Då tog Norrköping timeout. Det var match igen.

Det var dock inte fempoängsunderläge så länge. Fem raka poäng från Joakim Kjellbom gjorde att Norrköpings försprång var uppe i tio poäng igen efter 6.32. Då var det Borås tur att ta timeout. Det såg inte ut att bli så spännande.

Men timoeuten gav en väldigt positiv effekt. Två raka tvåor minskade hemmaledningen. Och efter 8.29 satte Andreas Person två straffkast, och minskade underläget till fyra poäng – 78–74.

Och med 1.06 kvar satte Person två nya straffkast , 78–76. I det skedet hade Norrköping haft det väldigt jobbigt i anfall under flera minuter.

Men Kjellbom krånglade i en tvåa till 80–76, och sedan misslyckades Mornar med att få i bollen i Borås nästföljande anfall.

När Norrköping tog sin sista timeout återstod 16 sekunder. Hemmalaget hade bollen och ledning med fyra poäng.

Borås försök att stoppa klockan gick inget vidare, utan när Henrik Svensson tog sin sista timeout återstod nio sekunder, och underläget hade vuxit till sju poäng, 83–76.

Det blev också slutsiffrorna. Borås förlorade för femte gången på de sex senaste omgångarna. I övrigt i dag vann Uppsala i Södertälje med 87–81 samt Luleå mot Jämtland med 96–64. Därmed firar Luleå nyår som serieledare med 22 poäng, och Norrköping ligger tvåa med 16. Sedan har trion Södertälje, Borås och Jämtland 14 vardera.

Flest poäng, Norrköping: Kjellbom 25, Lindquist 13 och Dubas 12. Borås: Person 20, Smith 16 och Mornar 13.