Sjuhärads Affärer

Turistjobben blir allt fler i Sverige och Borås

Turism Artikeln publicerades
Turisterna blir allt viktigare för den svenska sysselsättningen och ekonomin, visar en färsk rapport från Tillväxtverket.
Foto:Vikarie
Turisterna blir allt viktigare för den svenska sysselsättningen och ekonomin, visar en färsk rapport från Tillväxtverket.

Turismen fortsätter att bli allt viktigare för sysselsättningen. Under fjolåret blev turistjobben 11 000, eller nästan sju procent fler, visar ny statistik från Tillväxtverket.

I Borås hoppas man se en än starkare ökning när bland annat Kongresshuset står klart.

Turistnäringen har gått spikrakt uppåt under en lång tid och utgör en allt större andel av svensk export. Sedan 1995 handlar det om en ökning med nästan 80 procent i antal övernattningar på hotell, stugbyar och vandrarhem, och det är utlandsturisterna som står för den allra största ökningen, plus 120 procent, enligt Tillväxtverket.

Fjolåret var inget undantag, även om de utländska besökarna ökade i mindre takt.

Utlandsturisterna är fler i våra grannländer Danmark och Norge, räknat i förhållande till folkmängden. Så det finns mer att hämta, 30 miljarder kronor eller 20 000 jobb ytterligare om Sverige blir lika bra. I Danmark satsar staten dubbelt så mycket på marknadsföring, enligt branschorganisationen Visita.

Men näringsminister Mikael Damberg (S) slår sig för bröstet och menar att regeringens politik har lyckats.

– Det är fantastiskt glädjande för Sverige, säger han.

– Och det skapar jobb i hela Sverige.

Fast statistik som TT tagit fram visar att det är inte hela Turistsverige som växer. Grovt räknat är det städerna, främst vid kusterna, som ökar mest medan inlandet har haft det tuffare. Enligt Damberg krävs det satsning på bättre transporter, infrastruktur och boende för att det ska lyfta på fler orter.

Går man till Borås kan man konstatera att det även här är utomeuropeiska turister som står för en viktig ökning. Jämför man 2010 och 2016 så ökade turister utanför Europa med över 300 procent räknat i beläggning på bäddar i hotell och vandrarhem. Däremot minskade nordiska turister en del, men mindre än svenska turister ökade.

– Men många turister i vårt område bor inte på hotell utan hos släkt och vänner, påpekar Helena Alcenius, vd på Borås TME.

Ser man till turismens omsättning ökade den i från 492 miljoner kronor 2010 till 642 miljoner i fjol. Det motsvarar en ökning av antalet årsanställda på 64 personer, från 420 till 484. Ser man till attraktioner i år kommer den stundande SM-veckan att ge en turistekonomisk effekt på flera tiotals miljoner.

– Men sedan vill vi ha fasta attraktioner som är repeterbara, där djurparken är ett känt sådant. Tyvärr har vi inte några världsarv här. Men kongresshuset kommer att öka effekterna med cirka 100 miljoner kronor från och med hösten 2018. När Borås firar 400 år 2021 vill vi omsätta en miljard på turisterna, säger Helan Alcenius.

Hon berättar också att Borås sedan i mars är med i Visit Swedens projekt Swedish design moves, där internationella bloggare skriver om svenskt mode, design och arkitektur.

– Det kan öka besöksintresset ytterligare.

No limit är ett evenemang som tidigare väckt internationellt intresse.

Ser man till turismens exportvärde i hela riket under 2016 ökade det med nästan 13 procent, eller 13,5 miljarder kronor, jämfört med året före. Sveriges totala export av varor och tjänster steg samtidigt med knappt två procent. Av det följer fler jobb i turistnäringen, plus 11 000 till totalt cirka 169 000 jobb. Det motsvarar en ökning med sju procent jämfört med den totala sysselsättningsökningen i svensk ekonomi på 1,7 procent.

Fakta

Turismens betydelse i Sverige

296

Turismens totala omsättning i fjol, räknat i miljarder kronor.

120

Turismens exportvärde, räknat i miljarder kronor.

169

Så många tusen personer var sysselsatta inom turismen ifjol.

Källa: Tillväxtverket

Visa mer...