Sjuhärads Affärer

Lätt att hitta jobb i stekheta branscher

Borås Artikeln publicerades

Bygg och anläggning är stekhett, e-handel, IT och logistik likaså. Men den som vill jobba som stylist eller inom media bör tänka ett varv till.

Det framgår av Arbetsförmedlingens rapport Var finns jobben? Prognosen ges ut två gånger per år och baseras på enkätsvar från svenska arbetsgivare inom privat och offentlig verksamhet. Den senaste rapporten blickar fram till och med det första halvåret 2018, och ger bilden av en arbetsmarknad på arbetstagarnas villkor.

Lotta Strandberg är en av fyra företagsrådgivare hos Arbetsförmedlingen i Borås, som tillhör enheten Södra Älvsborg. Enligt henne finns de lediga jobben i stort sett överallt.

– Det är en jättehet arbetsmarknad vi ser nu. Vi tillhör ju storstadsregionen Göteborg som fungerar som en tillväxtmotor här i väst. Den suger upp framför allt högutbildade personer, säger hon.

Bygg och anläggning är det område som ser störst brist på arbetskraft.

– Det borde inte finnas en enda arbetslös snickare, projektledare eller arkitekt, varken nu eller de kommande 10, 20 åren.

För Sjuhärad sticker tjänstesektorn ut som särskilt stark. Lotta Strandberg berättar att den är bra på att anpassa sin produktion efter efterfrågan, men tillägger att statistiken här kan vara något missvisande.

– Bemanningsföretagen räknas till tjänstesektorn trots att de till stor del bemannar industrin och skulle kunna räknas dit.

Hon märker även att Borås som e-handelscentrum för med sig tjänster som är specifika för staden. Kunskaper inom IT och språk värdesätts högt av företagen, en utveckling som ser ut att öka.

– Den som har IT-kunskaper och kan utveckla e-handelsplatser har lätt att hitta jobb. Och med ökad e-handel följer tjänster inom lager och logistik, säger Lotta Strandberg.

Samtidigt som den ökande digitaliseringen har lett till fler tjänster inom e-handel och övrig IT, blir det allt svårare att få jobb som banktjänsteman. När kunderna kan utföra de flesta ärenden via internet minskar behovet av anställda som utför enklare banksysslor.

– De tjänsterna behövs inte i samma utsträckning längre, sammanfattar Lotta Strandberg.

Sedan i våras har Arbetsförmedlingen uppdraget att förstärka samarbetet med näringslivet, detta för att bättre matcha de arbetssökande mot branscher där jobben finns. Företagsrådgivarna söker därför en tätare kontakt med de lokala företagen för att veta hur deras behov och önskemål ser ut. En del av arbetet sker redan i form av de återkommande arbetsmarknadsprognoserna. Sedan ett par veckor genomförs enkätundersökningar med 2 000 arbetsgivare i Västra Götaland, och deras svar ligger till grund för den prognos för hela 2018 som presenteras i december.

Från Arbetsförmedlingens sida finns det även en ambition att synas mer i grundskolan och gymnasiet.

– Vi har mycket att vinna på att komma ut tidigare och berätta för ungdomarna var jobben finns. Alla kan inte bli stylister eller utbilda sig inom media. Däremot behövs fler fordons- och busschaufförer.

Fakta

Här finns jobben

Ett urval av yrken med störst brist på arbetskraft till och med juni 2018:

Specialistsjuksköterskor

Civilingenjörer inom bygg och anläggning

Speciallärare

Läkare

Barnmorskor

Lärare

Kockar

VVS-montörer

Betongarbetare

Lastbils-, buss- och spårvagnsförare

Golvläggare

Snickare

Byggnads- och ventilationsplåtslagare

Målare

Industrielektriker

Yrken med överskott på arbetskraft:

Fotografer

Journalister

Musiker

Grafisk formgivare

Banktjänstemän

Informatörer, kommunikatörer och pr-specialister

Butikssäljare

Kassapersonal

Vaktmästare

Telefonister

Kontorsreceptionister

Kontorsassistenter och sekreterare

Handpaketerare

Visa mer...